Hlavní obsah

Výstava seznamuje s návrhy architektonických soutěží města Ostravy

Novinky, Josef Zajíc

V průběhu letošního roku byly městem Ostrava vyhlášeny architektonické soutěže k revitalizaci a obnovu ulice Umělecké, naproti Domu umění, a také architektonické soutěže na revitalizaci prostoru náměstí Msgre Šrámka a okolí Katedrály Božského Spasitele, která sousedí s Divadlem Jiřího Myrona.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava16.8.2017 Výstava k architektonickým soutěžím v Ostravě. Ondřej Bělica, Jan Adamus, Tomáš Macura. Umělecká ulice.

Článek

Na vernisáži v úterý 15. srpna se sešli zástupci vítězů obou soutěžních ideových návrhů. Uskutečnila se od 18 hodin ve 4. pochodí Magistrátu města Ostravy, vítězné návrhy představili předsedové jednotlivých oborných porot, které vítězné ideové návrhy vybraly. Celkem se obou soutěží zúčastnilo 43 soutěžících kolektivů, což obě poroty považovaly za úspěch.

„Porota pečlivě hodnotila všech 23 obeslaných návrhů k Umělecké ulici a okolí Domu umění, které korespondovaly se zadáním. Nicméně po diskusi v porotě jsme vybrali návrh tří studentů architektury Ondřeje Bělici, Jana Adamuse a Matěje Jindry,” zdůvodnil hodnocení předseda poroty Ladislav Kuba.

Podle jednoho ze studentů architektury Ondřeje Bělici z Frýdku-Místku se v návrhu snažili vyjít z historie Domu umění a další zástavby, která sousedí s Domem umění. Kříž vycházel z profilu Domu umění, tak že kratší strana vede ulicí Uměleckou a navazuje na ulici Nádražní. Delší část spojuje logicky dva parky, které sousedí jak s ulicí Jurečkovou, tak s Domem umění. 

Vítěze druhé soutěže o ideový návrh náměstí Msgre Šrámka a okolí Katedrály Božského Spasitele představil předseda poroty Ondřej Vysloužil.

„Oba soutěžící, architektka Miroslava Šešulová z Brna a Martin Surovec z Valašského Meziříčí studující v Praze, splnili úkol zadavatele. Zadání bylo spíše volnější. Nechávali jsme soutěžícím prostor, aby sami vyřešili okolí katedrály, počty parkovacích stání, návaznost na další komunikace. Soutěžícím se podařila vyřešit komunikace okolo katedrály. Před katedrálou nechali volný prostor, aby naopak vynikla mohutnost čela katedrály. Umístili několik parkovacích míst, odpočinkovou zónu a také umělecký prvek před farností Katedrály Božského Spasitele,” vysvětlil názor poroty Ondřej Vysloužil.

Vernisáže se zúčastnili lidé z řad veřejnosti, kteří se o tyto soutěže zajímají a není jim jedno, jak historická část bude do budoucna vypadat. V diskusi se hovořilo o místech k parkování, především v Jurečkově ulici, kde se v ideovém vítězném návrhu s parkováním nepočítá.

Na tyto otázky odpověděl a současnou situaci v oblasti okolo Domu umění a ulic Jurečkové a Umělecké vysvětlil primátor města Ostravy Tomáš Macura.

Na všechny návrhy k ideovým soutěžím o revitalizaci Umělecké ulice a náměstí Msgre Šrámka a okolí Katedrály Božského Spasitele se veřejnost může podívat až do 15. září. 

Výstavní síň je na Magistrátu města Ostravy na Prokešově náměstí ve 4. poschodí. Otevřeno je: v pondělí od 8.00 do 17.00 hodin, v úterý od 8.00 do 15.00 hodin, ve středu od 8.00 do 17.00 hodin, ve čtvrtek od 8.00 do 16.00 hodin a v pátek od 8.00 do 13.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám