Hlavní obsah

Výstava Poslouchat očima jedinečně propojí vizuální a hudební vnímání

Novinky, Ondřej Smolka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Poslouchat očima vznikl na základě výzvy Didiera Montagny a spolupráce dvou tvůrců. Skladatele vážné hudby Miroslava Srnky a tvůrce současného vizuálního umění Kateřiny Vincourové. Galerie Kaple ve Valašském Meziříčí vystaví velkorozměrnou nafukovací bílou strukturu. Objekt, jenž zprostředkuje nový druh poslechu.

Foto: Archiv Kateřina Vincourová
Článek

Putovní, koncertní sál "Malé tornádo" dává možnost průběžně vstupovat i vystupovat z události koncertu a to jak posluchačům, tak i hudebníkům. K tomu účelu byla složena skladba Miroslavem Srnkou, která se točí v kruhu prostoru a nemá opravdový ani konec ani začátek. Nevyhnutelná blízkost těl diváků posluchačů a interpretů, konfrontace jejich pohledů, pohybů a hudby, která se kolem točí, způsobuje okamžité odtržení účastníka od okolní reality a vtahuje ho do víru tornáda. Kruhovité otvory-vstupy pro těla posluchačů i muzikantů půlí ve dví a oddělují ty části těl, které náš zážitek mohou jen rozptylovat. Lidské postavy tak spolu s objektem tvoří jedno tělo.

„Pro mne to samozřejmě byla výzva, krok do neznáma a nebylo lehké se dobýt výsledku. Těší mne, že ve Valašském Meziříčí můžu představit náš projekt a přizvat místní společnost k vdechnutí života objektu pořádáním koncertů bez zábrany - a to jak nahodilým jednotlivcům vstupujícím do galerijního prostoru, tak osloveným hudebníkům napříč generacemi. Tvůrci různých úrovní si mohou pořádat v průběhu výstavy koncerty a zvát na ně své publikum. Rodiny, přátele, učitele, kamarády milence. Každý se může stát koncertujícím a každý divákem. Jedinou podmínkou bude důstojné chování a opatrné zacházení s bílým objektem,“ sdělila Kateřina Vincourová.

Kateřina Vincourová studovala na Surikově akademii výtvarných umění v Moskvě, AVU v Praze v ateliérech grafiky u Ladislava Čepeláka, konceptuálních tendencí u Miloše Šejna a multimediální tvorbu u Milana Knížáka. Absolvovala studijní pobyt v Headlands Center for Arts v San Francisku, získala stipendium v proslulé DAAD v Berlíně. V roce 1996 se stala laureátkou Ceny Jindřicha Chalupeckého jako první žena v historii. Své obrazy, instalace a sochy vystavuje v nejznámějších evropských stáncích kultury. Vytváří vzduchem naplněné objekty, díla mnohdy náročná na prostor a technologické postupy, jež se v jejích rukách promění ve velkoryse dimenzovaná zpodobení estetizovaného balastu. 

Na vernisáži vystoupí členové Prague Modern v čele s producentem, pedagogem, interpretem a zakladatelem tohoto tělesa Davidem Danielem. Úvodní slovo pronese bývalý ředitelem Francouzského institutu v Praze, nyní ředitel kulturního ateliéru Kairos Didier Montagne.

Během výstavy se uskuteční mnoho hudebních akcí ve spolupráci se ZUŠ Alfréda Radoka Valašské Meziříčí a jiných hudebních interpretů.

Galerie Kaple ve Valašském Meziříčí má otevřeno denně v úterý až pátek od 9 do 17 hodin, v sobotu a neděli od 13 do 17 hodin, v pondělí je zavřeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám