Hlavní obsah

Výstava obrazů Kamila Lhotáka zpestří jarní návštěvu zámku Dobříš

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S prvními jarními dny začíná na zámku Dobříš první letošní výstava. Galerie JCM tentokrát přivítá díla významného malíře Kamila Lhotáka, zakladatele umělecké Skupiny 42. Průřez jeho tvorbou od 40. do 80. let minulého století zhlédnou návštěvníci do konce dubna.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Výstava na zámku Dobříš zahrnuje převážně Lhotákovy litografie, ale také díla vytvořená metodou suché jehly, tuší či několik olejomaleb

Článek

„Výstava zahrnuje převážně Lhotákovy litografie, ale také díla vytvořená metodou suché jehly, tuší či několik olejomaleb,“ informovala Tereza Vyhlasová ze zámku Dobříš.

Ve zdejší galerii bude podle jejích slov k vidění přes 30 obrazů známého autora. Chybět nebude například obraz Ponorka a hora, Dívka v šátku, Automobil a letadlo či Motiv z Paříže. Expozice odráží hlavní témata celoživotní Lhotákovy tvorby, mezi které patří například dopravní prostředky či městské periferie, letiště či autovrakoviště.

Ilustrace v knize Dědeček automobil

Rodák z pražských Holešovic, kde se narodil v roce 1912, patří mezi zakladatele umělecké Skupiny 42, která sdružovala literáty a výtvarníky a fungovala do roku 1948. Kamil Lhoták vystudoval v Praze gymnázium, práva a v roce 1939 uspořádal svoji první výstavu. Své počáteční kresby zaměřil na auta, motorky, kola a další věci, které zasáhly srdce kluka okouzleného moderní technickou dobou.

Za druhé světové války i po ní vytvořil Lhoták stovky děl, často také pořádal výstavy, navrhoval poštovní známky a ilustroval knihy. Svými obrázky vyplnil kromě jiného knihu Adolfa Branalda Dědeček automobil, jejíž hlavní postavou je automobilový a motocyklový závodník, hrabě Alexandr Kolowrat-Krakowský.

„Zajímavé je, že Kolowrat-Krakowský byl příbuzensky spjat s rodinou Colloredo-Mannsfeld, která v současnosti vlastní zámek Dobříš,“ upozornila na zajímavou souvislost Tereza Vyhlasová.

Poslední autorskou výstavu Grafika uspořádal malíř Kamil Lhoták v roce 1989 v pražské galerii Fronta. V roce 1990 namaloval svůj poslední obraz s názvem Meteor padá do moře. Zemřel v říjnu 1990 a zanechal za sebou na dva tisíce obrazů a desítky tisíc kreseb.

Výstava Kamila Lhotáka je v Galerii JCM na zámku Dobříš k vidění od 28. února do 30. dubna. Otevřena je denně mimo pondělí od 9 do 16 hodin a jednotlivé obrazy jsou prodejní.

Reklama

Výběr článků

Načítám