Hlavní obsah

Výstava na malenovickém hradě přiblíží historii hradu Lukova

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to tak dávno, co byla na hradě Malenovice slavnostně otevřena nová zoologická expozice, a už je připravena další výstava. Tentokrát jde o krátkodobou výstavu Hrad Lukov 1983 – 2013 aneb Všechno je jinak. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 30. května v 17 hodin na nádvoří malenovického hradu.

Foto: archiv Muzea jihovýchodní Moravy

jeden z exponátů výstavy, renesanční kachel z 1. poloviny 16. století

Článek

Výstavu připravil Spolek přátel hradu Lukova spolu s Muzeem jihovýchodní Moravy a představí na 22 panelech textem i obrazem třicet let akcí na lukovském hradě. Především tedy dobrovolnické práce mladých lidí z Hnutí Brontosaurus a nadšenců ze Spolku přátel hradu Lukova, kteří věnovali svůj volný čas obnově hradní zříceniny. Dnes se ti „nejstarší“ Brontosauři vracejí na Lukov se svými dětmi.

„Informace na panelech jsou doplněny předměty, archeologickými nálezy ze sbírek Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, které od samotného počátku doteď zajišťuje archeologický výzkum a dohled při rekonstrukci hradu Lukova," upřesňuje kurátorka výstavy, muzejní archeoložka Jana Langová a doplňuje: „Návštěvníci uvidí například renesanční keramiku a kachle s vyobrazením šlechticů v dobových oděvech nebo kamenné architektonické články z období vrcholné gotiky - klenební žebra, fiálu, a nedávno objevené nádherné ostění ve tvaru čtyřlístku."

Podtitul výstavy „Všechno je jinak" je mottem jednoho z turnusů Brontosaurů v roce 1989, ale zároveň má i další, přenesený význam. „Srovnáme-li fotografie hradní zříceniny z roku 1983 a rekonstruovaného hradu z roku 2013, vypadá opravdu „všechno jinak"," říká s úsměvem Jana Langová. „Ať už se to týká vstupní věže, raně gotické brány, západního i východního paláce."

Výstava potrvá na malenovickém hradě do konce srpna. Poté bude její podstatná část převezena na hrad Lukov, kde začátkem září Spolek přátel hradu Lukova připravuje velkou oslavu ke třicátému výročí zahájení záchrany lukovského hradu.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám