Hlavní obsah

Výstava na bystřickém zámku přiblíží život rodu Loudonů

Novinky, Barbora Janečková

Vernisáž výstavy s názvem Šlechtický rod Loudonů začne v sobotu 19. července v 17 hodin na zámku v Bystřici pod Hostýnem. Výstava přiblíží život známých členů rodu prostřednictvím dochovaných předmětů, obrazů a dalších exponátů z rodinných sbírek i fondů několika českých institucí.

Foto: Barbora Janečková

Pozvánka na vernisáž výstavy.

Článek

Svou účast přislíbili i Ernst Gideon a Maximilian Loudonovi, potomci majitelů bystřického zámku.

„Historické postavy od maršála Laudona po posledního majitele zámku Ernsta Gideona na výstavě symbolicky ožijí prostřednictvím věcí, kterými se obklopovali a které dokumentují jejich osobité zájmy a záliby. Kde jinde by se taková výstava mohla konat než právě na našem zámku, který byl kdysi jejich zámkem a jejich domovem?“ vysvětlila záměr jedinečné výstavy její kurátorka Eva Nedělníková z městského muzea.

„Historie rodu je tak bohatá a dlouhá, že při střídání jednotlivých generací došlo i ke změně pravopisu a z Laudonů se stali Loudonové,“ přidala další zajímavost.

Mezi vystavenými exponáty návštěvníci objeví třeba osobní dopis císařovny Marie Terezie maršálu Laudonovi, znovuobjevený portrét Ernsta Loudona nebo botanické kresby Oliviera Loudona, který byl prvním majitelem bystřického zámku z tohoto slavného rodu. Poslední majitel se svou rodinou odešel po prodeji zámku československému státu počátkem 30. let do Milotic, později do Ždánic, kde strávili Loudonové celou 2. světovou válku. Potom se rodina odstěhovala do Rakouska, kde žije dodnes.

Po stopách posledních Loudonů se mohou zájemci vydat i osobně. Městské muzeum k výstavě pořádá 26. července poznávací zájezd. „Prohlédneme si zámky v Miloticích i Ždánicích a dozvíme se další informace a zajímavosti o šlechtickém rodu Loudonů,“ přiblížila program autobusového zájezdu Eva Nedělníková. Zájemci se mohou hlásit do 21. července v městském informačním centru na zámku v Bystřici pod Hostýnem.

Výstava potrvá ve výstavních sálech bystřického zámku do 31. srpna a bude otevřena denně kromě pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám