Hlavní obsah

Výstava kreseb Bohuslava Martinů v Poličce zve návštěvníky

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 13. října byla ve výstavních sálech Městského muzea a galerie Polička (MMG) slavnostní vernisáží zahájena netradiční výstava kreseb skladatele Bohuslava Martinů nazvaná Martinů obrázky kreslící a konaná pod záštitou Ministerstva kultury ČR.

Foto: Alena Zavoralová

Houslista Hiroaki Goto při přednesu

Článek

Výstava představuje hudebního skladatele ze zcela jiného úhlu pohledu – jako autora rozverných a vtipných kreseb, pomocí kterých Martinů zachycoval veškeré dění kolem sebe.

„Jde o ojedinělý umělecký odkaz hudebního skladatele, neznám jiného autora, který by vedle hudební sféry takto osobitým způsobem zasahoval i do sféry výtvarné,” uvádí kurátorka výstavy a muzikoložka Monika Holá.

„Celkově výstava představuje více než 230 kreseb Martinů. Není jednoduché konkretizovat jejich přesný počet: Martinů leckdy nakreslil na jeden list papíru více na sebe navazujících kreseb, je pak otázkou, zda takovou kresbu počítat za jeden celek nebo několik dílčích obrázků.“

Unikátnost odkazu Martinů, nacházejícího se z valné většiny ve sbírkách MMG Polička, podnítila ideu vydat v souvislosti s výstavou i reprezentativní publikaci obsahující všechny skladatelovy dochované kresby. Je nazvána stejně jako výstava samotná Martinů obrázky kreslící, kresby v ní však nejsou zveřejněny jen v podobě čistě obrazového katalogu, jak bývá zvykem, jsou navíc opatřeny podrobnými komentáři, zasazených do historických a kulturně-společenských souvislostí.

„Odkaz Bohuslava Martinů tak můžeme vnímat v různých rovinách: z kreseb lze vyčíst leckteré jeho vnitřní pocity v té či které situaci, o kterých bychom se jinak vůbec nedozvěděli,” dodala kurátorka.

Slavnostní křest publikace Martinů obrázky kreslící se uskutečnil taktéž v sobotu 13. října. Vydání knihy přivítal i starosta města Poličky Jaroslav Martinů, který ve svém projevu vyzdvihl důležitost propagování nejslavnějšího poličského rodáka Bohuslava Martinů, a to zejména nyní, neboť v nadcházejících dvou letech si kulturní veřejnost bude připomínat hned dvě kulatá výročí skladatele (v roce 2019 uplyne 60 let od smrti skladatele a v roce 2020 130 let od jeho narození).

„Vzhledem k nadcházejícímu dvojímu výročí je výstava koncipována jako putovní a předpokládá se její instalování i v dalších muzeích či kulturních institucích. Osobnosti Martinů se tak dostane důstojné propagace,” podotkla ředitelka MMG Pavla Juklová.

Vernisáž výstavy Martinů obrázky kreslící byla umocněna uměleckým výkonem dua Hiroaki Goto (housle) a Shoko Goto (klavír), kteří přednesli Intermezzo Bohuslava Martinů a první větu ze sonáty Hoson Zes brněnského skladatele a Martinů žáka Jana Nováka.

Poté si návštěvníci vernisáže mohli prohlédnout výstavu, jež je obohacena několika prvky: řada originálních rukopisných zdrojů, v nichž se kresby nacházejí (deník B. Martinů, korespondence, skladby, lístky ze sešitu); dále skladatelův deník v digitalizované podobě; pro kreativní jedince je určen tzv. Inspiromat, kde mohou po skladatelově vzoru vytvořit a také vystavit vlastní kresbu; u makety naddimenzované kresby klavíru zase lze vyzkoušet, jak na svých kresbách skladatel s hudebním nástrojem „zápasil“. Poslední zajímavostí je vytvořená animace, vycházející z některých autokarikatur skladatele, které byly rozanimovány na pozadí reálných exteriérů Poličky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám