Hlavní obsah

Výstava Gauginových dřevořezů, o které nikdo nestál

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 1. března se v Muzeu klasického knihařství v Rožďalovicích uskutečnila vernisáž výstavy Gauguinovy dřevořezy a zakladatelé Hollaru.

Foto: Jan Řehounek

Gauginovy dřevoryty na stěně a účastníci vernisáže.

Článek

Majitel muzea Pavel Hančar v úvodu vysvětlil, že výstava se koná u příležitosti 100. výročí založení  Sdružení českých umělců grafiků Hollar, 140. výročí narození jeho zakladatele a prvního předsedy – grafika a malíře Tavika Františka Šimona (1877 – 1942) a rovněž 140. výročí narození významného grafika Františka Koblihy (1877 – 1962).

A právě oba tito pánové a ještě další člen Hollaru Artur Novák souvisejí úzce s výstavní premiérou souboru grafik francouzského malíře a grafika Paula Gaugina (1848 – 1903).

Dědeček Pavla Hančara, rožďalovský umělecký knihař Jenda Rajman, se přátelil se členy Hollaru a od Artura Nováka dostal soubor tisků Gauginových dřevořezů, tištěných Františkem Koblihou. Pečlivě je zapaspartoval. Pikantní je, že napsal zpět dárci: „Kdybyste věděl o někom, komu by se to líbilo, tak já mu to s láskou dám.“ Grafiky se mu totiž vůbec nelíbily.

Naštěstí se nenašel ani žádný jiný zájemce a vzácný umělecký soubor dvanácti dřevorytů zůstal v Rožďalovicích.

Jak se ale dostal do Čech? Na přelomu století se Milan Rastislav Štefánik stal členem skupiny umělců v Paříži. A když v roce 1911 jel na Tahiti, požádal ho T. F. Šimon, aby pátral po tom, jestli tam něco nezbylo po Gauginovi. A on opravdu v jedné chýši nalezl několik dřevěných desek – originálních dřevěných štočků. Šimon je otiskl a spolu se domnívali, že našli zlatý poklad, ale… on to nikdo nechtěl.

Když Štefánik zemřel, skončila jeho pozůstalost v Praze. Ze štočků se tisklo třikrát – první otisky udělal T. F. Šimon, druhé František Kobliha mezi válkami a potřetí v roce 1961 Jánuš Kubíček. Od té doby se netisklo, jelikož štočky, uložené v Národní galerii, jsou už nepoužitelné.

Krásu Gauginových dílek ocenila zcela zaplněná horní výstavní místnost rožďalovského knihařského muzea, atmosféru příjemné vernisáže doplnila hudebním vystoupením studentka Eva Kubálková z Rožďalovic. Kromě samotných grafických listů jsou na výstavě představeny i knihy ilustrované členy Hollaru, umělecky svázané Jendou Rajmanem.

Výstava bude k vidění do konce května.      

Reklama

Výběr článků

Načítám