Hlavní obsah

Výstava fotografií České stříbro se z Plzně přestěhuje do Jihlavy

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepřehlédnutelná výstava fotografií českých ženských osobností, která je ještě do 18. října k vidění v Plzni U Zvonu, už brzy zaujme diváky Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, kde se představí od 22. října.

Foto: Kryštof Peterka

Výstava fotografií České stříbro v Plzni se přestěhuje do Jihlavy na Mezinárodní festival dokumentárních filmů.

Článek

Putovní výstavní projekt nazvaný České stříbro  se poté vydá do Prahy a připojí se k akcím připomínajícím Den boje za svobodu a demokracii 17. listopadu.

Se dvěma stříbrnými ženami, socioložkou Jiřinou Šiklovou a fyzioložkou Helenou Illnerovou, se mohou Plzeňané potkat osobně ještě ve čtvrtek 13. října od 17 hodin na veřejné debatě v Masných krámech s názvem Záleží na každém z nás! Debatu o naší občanské zodpovědnosti, směřování současné společnosti a možnostech, jak ovlivňovat dění kolem nás, moderuje politolog FF ZČU Přemysl Rosůlek. Vstup je volný.

„Je to jedinečná možnost zeptat se Jiřiny Šiklové třeba na její postřeh z videorozhovoru k projektu, kde tvrdí, že dnešní společnost je sice nasycená, ale chybí jí přesah, idea, která by se dala jít.  A Helena Illnerová zase připomíná, že kontext naší kulturní identity je spojený se Západní Evropou a jejími hodnotami, nikoli s Ruskem nebo Čínou. Stejně jasně a jednoduše vysvětluje lidskou a občanskou odpovědnost každého z nás spojenou s každodenními kroky. Pro mě bylo každé setkání se stříbrnými dámami svátkem a velkým obohacením,” zve Plzeňany Eva Hrabětová, autorka projektu.

Dvanáct velkoformátových portrétů od fotografa Karla Cudlína, kroužící na dvanáct metrů vysokém kovovém otáčivém kole od architektů Martina Rajniše a Oldřicha Sládka, představuje ženy, jejichž životy jsou spojené s osobní statečností a morální integritou. Jsou mezi nimi známé osobnosti jako Jiřina Šiklová, Dana Němcová nebo Eva Jiřičná, bývalá předsedkyně Akademie věd ČR Helena Illnerová i regionální autority jako zakladatelka Městské Charity Plzeň a varhanice Anna Srbová, někdejší starostka Rudné u Prahy Miluška Havlůjová, či Helena Faberová, která stála u zrodu Diecézní Charity v Českých Budějovicích.

Výstavní objekt navrhli architekti Martin Rajniš, známý například jako autor nové poštovny na Sněžce, a Oldřich Sládek, který je autorem medailí loňského mistrovství světa v hokeji. Obří kovové kolo připomínající London Eye je vysoké 12 metrů, otáčí se na elektrický pohon a sedícímu divákovi zobrazuje rotující portréty v zrcadle. Vyprojektovala a zrealizovala ho společnost EXCON, a.s.

Kromě samotného obřího kola se veřejnost může seznámit s osudy a postoji těchto žen také na webu projektu www.ceskestribro.eu. Postupně zde budou zveřejňována krátká videa, ve kterých se protagonistky vyjadřují k otázkám o životě v totalitním režimu, odvaze postavit se nespravedlnosti či o rizicích vývoje současné společnosti. Rozhovory s nimi vedla spisovatelka Alena Ježková. Zkrácené záznamy rozhovorů a vzkazy stříbrných žen mladším generacím si návštěvníci mohou poslechnout i z tzv. Kobzova poeziomatu umístěného pod kolem.

Doprovodné akce k výstavě uzavře 18. října v 17 hodin v sále Západočeské galerie na Pražské 13 divadelní spolek Světlonoš(ž)ky  plzeňského dobrovolnického centra Totem představením Ženy.

Reklama

Výběr článků

Načítám