Hlavní obsah

Výstava česko-slovenských surrealistů se uskuteční v Bruselu

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Skupiny česko-slovenských surrealistů Jiný vzduch se uskuteční v Pražském domě v Bruselu. Při příležitosti zahájení výstavy je připraven surrealistický večer s Janem Švankmajerem. Výstava se koná od 12. dubna do 17. května.

Článek

České centrum v Bruselu ve spolupráci se zastoupením hl. města Prahy v Bruselu a Cinéma Nova připravilo surrealistický večer s Janem Švankmajerem. Ten navštíví Brusel při příležitosti zahájení výstavy Skupiny česko-slovenských surrealistů Jiný vzduch.

Retrospektivní expozice Jiný vzduch (1990–2012) navazuje rokem 1991 na výstavu, která proběhla před dvaceti lety v pražské galerii Mánes - na expozici surrealistické skupiny Třetí archa. Ta mapovala vlastní činnost mezi lety 1970–1991. Jiný vzduch si klade za cíl dokumentovat kontinuitu surrealismu započatou roku 1934.

Výstava bude zahájena uvedením filmu Přežít svůj život (10. 4. od 19 hodin v Cinéma Nova) s autorským čtením poezie jednoho z nejlepších světových animátorů Jana Švankmajera a Josefa Jandy s průvodním slovem Bruna Solaříka. Uvedený film má, podle samotného Švankmajera, podobu „komedie, které se nikdo nesměje“. Příběh je založen na kombinaci reality a snu, které se vzájemně prolínají a ovlivňují, v kterých lze najít mnoho symbolických odkazů na základní motivy surrealismu, a to v prvé řadě na sny a umění snít, dále sexuální symboly a základní motivy psychoanalýzy - incest či Oidipův komplex.

„Jan Švankmajer má v Belgii velké množství obdivovatelů. Kde jinde než v kolébce surrealismu dokáží ocenit jeho snové filmy. Jsme rádi, že pan Švankmajer představí i svou poezii a další díla v rámci výstavy Jiný vzduch," uvedla Kristina Prunerová, ředitelka Českého centra v Bruselu.

Na filmovou projekci Jana Švankmajra navazuje výstava Skupiny česko-slovenských surrealistů Jiný vzduch v kostce, ve které jsou kromě Jana Švankmajera zastoupena díla celé řady dalších významných představitelů tohoto uměleckého směru (Leonidas Kryvošej, Přemysl Martinec, Kateřina Piňosová, Martin Stejskal, Eva Švankmajerová a další). Retrospektivní výstava představí na sto děl z uplynulého dvacetiletí činnosti.

Výstava v prostorách Pražského domu v Bruselu (avenue Palmerston 16, 1000 Brusel) je přístupna veřejnosti od 12. dubna do 17. května, vždy ve všední dny od 10 do 12 a od 14 do 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám