Hlavní obsah

Výstava biblí v Klimkovicích začala

Novinky, Pavel Nitka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chcete vidět, jak může vypadat „Kniha knih“ v Braillově písmu, jak vypadá bible vypálená laserem do malé kartičky a je čitelná jen pod mikroskopem, či jak vypadá Písmo psané čínskými znaky, přijeďte do Klimkovic.

Foto: Pavel Nitka

Bible

Článek

V pátek 24. května proběhla vernisáž unikátní putovní výstavy biblí a mnoha dalších věcí, které s tématikou souvisí. Na malém prostoru je shromážděna unikátní sbírka přibližně tří set exemplářů výtisků bible v nejrůznějších jazycích. Najdete zde bible v polštině, norštině, dánštině, slovenštině a samozřejmě i v češtině. Ale najde se i bible v čínštině, ruštině a dokonce se i dvě v arabštině. 

Pokud se přijdete podívat, tak vás jistě zaujme „bible do nepohody“, kterou můžete vylovit z vody a začíst se do osudů Adama, Evy, Mojžíše, Lota, Davida či dokonce Marie a jejího syna. A až dočtete, můžete ten výtisk hodit zpátky do vody. 

Když už projdete celou expozici, což může trvat dost dlouho, neboť opravdu zasvěcená průvodkyně vám dokáže o biblích říci skoro vše (zná hodně!), tak můžete zkusit kousek Písma opsat. Prostě si sednete ke stolu a opíšete jeden verš. Samozřejmě si nevyberete jakýkoliv verš, ale budete pokračovat tam, kde skončil návštěvník výstavy před vámi. 

Při tomto opisu můžete za „svým“ veršem uvést své jméno či adresu a tak se může stát, že budete s Písmem svatým navždy spojeni. Tato ručně opsaná Bible bude totiž jednou vytištěna a váš příspěvek zůstane zachován i pro příští generace. 

Výstava biblí probíhá ve druhém poschodí klimkovického zámku až do 31.5. 2013. Je otevřeno denně od 10:00 do 18:00 hodin. Vstup je volný a návštěva výstavy opravdu stojí za trochu vašeho času. Určitě se bude líbit i ateistům.

Reklama

Výběr článků

Načítám