Hlavní obsah

Výsosti, ku hradu se blíží adventní návštěvníci

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádná nákupní centra se vtíravou importovanou muzikou. Žádné davy stresovaných spoluobčanů. Pojďte se přenést v čase do nedávna, na hrady a zámky, za vánočními tradicemi, polozapomenutými řemesly nebo jarmarky. Ještěže jsme tu zatracovanou šlechtu měli.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Jsou Vánoce, Vaše výsosti...

Na Žlebech představí  zámeckou kuchyni, kde budou připravovány vánoční pokrmy podle starých a tradičních receptur, Mnichovo Hradiště ožije vánoční slavností v klasicistním stylu z období majitele panství Arnošta Filipa z Valdštejna, Ratibořice  oslaví knížecí Vánoce a advent v Babiččině údolí.  Mikulášská nadílka otevře akce v  Mníšku pod Brdy  na všechny adventní víkendy jsou zde pak kromě dvou klasických prohlídkových tras připraveny i vánoční prohlídky pro rodiny s dětmi, které zde mohou poznat a vyzkoušet si vánoční zvyky. 

Netradiční prohlídky s kostýmovanými průvodci přichystali na zámku Hořovice. Prohlídky s adventní tematikou, starými zapomenutými zvyky a ochutnávkou tradičních pokrmů připravují hrady Bouzov, Buchlov, Grabštejn, na Rabí  se těšte na podvečerní prohlídky při svíčkách s ohni a středověkou hudbou. 

Zámecká kuchyně Hrádku u Nechanic zavoní vánočním cukrovím a pravým anglickým punčem. Vůním a barvám Vánoc budou věnovány slavnostní prohlídky na Bítově, kde bude na závěr pro návštěvníky připraveno posezení u svařeného vína.   Starými řemesly a lidovými tradicemi ožije v adventu Hamousův statek ve Zbečně, skanzen Zubrnice, Příkazy nebo soubor lidových staveb Vysočina

Na Raduni rozdá dětem dárky princezna

V Zákupech budou na děti čekat dobové hračky a medvědi připravující se na Vánoce. Dětský program nabízí i Šternberk na Moravě nebo klášter Sázava, na  Raduni bude nejmenším v rámci kostýmovaných prohlídek rozdávat malé předvánoční dárky dokonce princezna. Řadu akcí pro děti připravuje také zámek Jaroměřice nad Rokytnou.  

Jarmarky, betlémy a mše za císaře Karla IV.

Většina hradů a zámků ve správě NPÚ nabízí během adventu tradiční jarmarky s bohatým doprovodným programem. Na mnoha objektech bude probíhat i výstava betlémů a zazní dobová hudba. Takové vánoční akce připravují zámky Březnice, Sychrov, Hradec nad Moravicí, Jindřichův Hradec, Krásný Dvůr, hrady Pernštejn či Křivoklát i Hospital Kuks. Na Karlštejně se bude konat i Mše svatá za Karla IV., od jehož úmrtí uplyne již 634 let.   

Muzicírovaní i v japonském stylu

Téměř všechny hrady a zámky rozezní v předvánočním čase vážná i méně vážná hudba – na vánoční koncerty se mohou těšit návštěvníci hradů a zámků Duchcov, Kozel, Kunštát, Náměšť nad Oslavou, Slatiňany, Švihov nebo klášterů Kladruby a Plasy. Netypický koncert japonské hudby je možné navštívit na Horšovském Týně, kde je část expozice věnována hraběnce Mitsuko Coudenhove-Kalergi.  

Více podrobností a další nabídku adventních akcí naleznete na www.npu.cz a webech jednotlivých objektů. Kvůli velkému zájmu je doporučeno rezervovat vstupenky na prohlídky a koncerty předem.

Teď jen se z té nabídky nezbláznit a v klidu si vybrat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám