Hlavní obsah

Vysokoškoláci soudí, že asi budou muset dát zase o sobě vědět

Novinky, Petr Skála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez větší pozornosti medií a za účasti několika desítek studentů a vysokoškolských pedagogů se ve čtvrtek 17. listopadu uskutečnila vzpomínková akce v Žitné ulici v Praze. Konala se před pamětní deskou připomínající oběti demonstrace z 28. října 1939 Václava Sedláčka a Jana Opletala.

Foto: Petr Skála

Slavnost v Žitné ulici uspořádaná k výročí 17. listopadu 1939 byla zakončena znělkou odtroubenou vojenským trubačem

Článek

Ze tří policistů, kteří na krátkou dobu slavnostního připomenutí oslav 17. listopadu upozorňovali v rušné Žitné ulici motoristy, aby zpomalovali, byl jeden z nich v roce 1989 v učení, druhému bylo pět let a třetí se ještě nenarodil. Stejně na tom  byli i přítomní studenti zastupující na slavnosti Radu vysokých škol.

Jedna z řečnících studentek Markéta Havelková to ostatně sama přiznala. "Většina z nás studentů jsme události v roce 1989 nezažili nebo jsme byli moc malí, abychom si je mohli pamatovat. Tento svátek máme spojený jen z vyprávění o statečných činech našich studujících předchůdců," svěřila se zástupkyně Studentské komory Rady vysokých škol Markéta Havelková.

O její projev byl zájem i po skončení slavnosti. "Mám však pocit, že o sobě budeme muset dát zase rázněji vědět. Nezdá se nám věcný záměr zákona o vysokých školách, ale náš názor ministerstvo nezajímá. S tím souvisejí  úvahy o omezení počtu studentů v akademických senátech a omezení pravomocí samotných akademických senátů," připomněla Markéta Havelková opomíjení názorů studentů současnými ministerskými úředníky a politiky.

Prorektor Univerzity Karlovy Jan Škrha stejně jako předtím na slavnosti před Hlávkovou kolejí i v Žitné ulici připomenul význam výročí pro současnost. "Nezapomínejme na to, že žijeme ve svobodné zemi," řekl prorektor nejstarší české univerzity studentům.

Miroslav Jašurek z pozice předsedy Studentské komory Rady vysokých škol upozornil na neúctu ministra školství k názorům studentů. "Nikdo nám nenaslouchá. Nikdo nám zatím nedokázal vysvětlit, proč mají studenti veřejných vysokých škol platit školné," burcoval Miroslav Jašurek.

Dále jsme v Žitné ulici zaznamenali, že vysokoškoláci pozorně sledují protesty svých zahraničních kolegů po celém světě, kterým je navyšováno školné a valí se na ně další problémy. Slavnostní shromáždění trochu jinak naladěné než jaké bylo před Hlávkovou kolejí, bylo zakončeno v Žitné ulici tak, jak bylo zahájeno. Slavnostní znělku odtroubil  vojenský trubač Radek Černý.

Reklama

Výběr článků

Načítám