Hlavní obsah

Vyšly vzpomínky na Priessnitzovy lázně z pera jejich emeritního primáře

Novinky, Věra Janků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lázně v Jeseníku jsou pro mnohé potřebnou a pravidelnou zastávkou při léčbě zdravotních problémů. Pro některé se ovšem doslova stávají i srdeční záležitostí. Osudem se staly také pro Aloise Kubíka, lékaře, který v nich strávil 60 let své kariéry. Jeho vzpomínky nejen na tato léta právě vyšly knižně.

Foto: David Migal

Knihu vzpomínek emeritního primáře pokřtili společně s autorem 27. února na lázeňském plese zástupci vydavatele, lázní i města.

Článek

Lázně Jeseník včera a dnes, tak zní titul nové knihy, kterou vydala ve spolupráci s MUDr. Aloisem Kubíkem a jeho rodinou Společnost Vincenze Priessnitze.

„Lázně prošly v poválečné době mnoha změnami a modernizacemi. Podle mého soudu snad ani neexistuje osoba kompetentnější, která by k tomuto tématu mohla říci více,“ komentuje vydání knihy MUDr. Jaroslav Novotný, současný primář lázní a zároveň předseda vydávající společnosti.

Autor knihy Alois Kubík, emeritní primář lázní, totiž v lázních strávil neuvěřitelných šedesát let praxe. Sám však podotýká: „Do jesenických lázní jsem nastoupil přesně 1. října 1952. Byla to z nouze ctnost. Původně jsem měl nastoupit do Teplic nad Bečvou, ale v Jeseníku nutně potřebovali lékaře a já musel tam. Abych upřímně přiznal, z počátku jsem byl nešťastný. Nakonec mi ale, světe div se, Gräfenberk přirostl k srdci.“

V knize doplněné barevnými přílohami autor vzpomíná na postupnou modernizaci léčebného zařízení, vývoj léčby i osobnosti, které se podílely na chodu instituce. Nezapomíná ani na své pacienty, významné osobnosti, které se v Jeseníku léčily, či bohatý kulturní život. A to vše s pokorou a úctou sobě vlastní.

Publikaci Lázně Jeseník včera a dnes Alois Kubík společně se svou rodinou, zástupci Společnosti Vincenze Priessnitze, Priessnitzových léčebných lázní a. s. a města Jeseník pokřtil na 22. reprezentačním plese Priessnitzových léčebných lázní a Města Jeseníku v sobotu 27. února. Kniha bude v prodeji na recepci Sanatoria Priessnitz a v Lázeňském Informačním Centru od poloviny března.  

V loňském roce Alois Kubík, rovněž ve spolupráci se Společností Vincenze Priessnitze, vydal překlad Priessnitzova životopisu od jeho blízkého přítele E. M. Selingera. Je spoluautorem knihy Vincenz Priessnitz. Světový přírodní léčitel. (Veduta 2006). Ve svých jednadevadesáti letech se stále věnuje překladům německých textů teologické povahy a životopisů Vincenze Priessnitze do češtiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám