Hlavní obsah

Výsledky soutěže IT-SLOT: čeští žáci rozumí počítačům, ale ztrácí logické myšlení

Novinky, Petra Ďurčíková

Po úspěšném prvním kole informační soutěže IT-SLOT se 50 nejlepších řešitelů z 8. a 9. tříd základních škol z celé České republiky utkalo 11. prosince ve finálovém klání v Soukromé střední škole výpočetní techniky na pražském Proseku.

Foto: SSŠVT

Vítězové letošního soutěžního klání

Článek

Jubilejní 10. ročník vědomostní soutěže IT-SLOT opanoval Jakub Moc ze Základní školy Schulzovy sady ve Dvoře Králové nad Labem. V testu z matematiky, logiky a informatiky porazil 3859 dětí ze 115 škol. Druhou příčku vybojoval Ondřej Turek ze Základní školy 28. října v Neratovicích a třetí místo obsadil Rudolf Prušák ze ZŠ Dukelská ve Strakonicích. Mezi padesátkou finalistů figurovalo také 14 dívek, z nichž nejlepší se umístila na konečné šesté pozici. Dvěma zabránila ve finálové účasti nemoc.

Vítěz si odvezl vysoce výkonný notebook s moderním procesorem Intel a jeho škola získala 14palcový notebook s pokročilými aplikacemi. Dále si úspěšní soutěžící rozdělili luxusní tablety, bezdrátová sluchátka či powerbanky, hodnotné ceny v podobě elegantních monitorů získali také školy dalších dvou žáků na stupních vítězů.

Desátý ročník soutěže opět potvrdil sílící trend – současní teenageři nemají problémy s informatikou, ale pokulhávají ve schopnosti logicky myslet, až příliš si zvykli spoléhat na moderní technologie a aplikace.

„Test se skládal z 25 otázek, které se dotýkaly dvou oblastí – informačních technologií a ve druhé části matematiky a logiky. Největší problémy dělaly žákům právě příklady na logické myšlení. Otázky z informatiky, které by možná zarazily starší generace, naopak zvládali lépe. Dnešní čtrnáctiletí a patnáctiletí mají uživatelské znalosti ICT, rozumí pojmům a mají všeobecný rozhled ve světě IT. Na druhou stranu však ztrácejí prostorovou představivost, schopnost vyřešit lehčí slovní úlohy či doplnit logické číselné řady. Cílem naší soutěže je mimo jiné ukázat, že matematika a logika jsou s moderními technologiemi spojité nádoby a může být zábava tomu porozumět,“ uvedl Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky, která soutěž každoročně pořádá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám