Hlavní obsah

Výsledkem setkání účastníků tour Na kole dětem a spanilé jízdy cyklistů z Opočna byla pomoc dětem

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spanilá jízda cyklistů z Opočna a okolí, kteří v 70. letech patřili ke špičce v naší republice, směřující do krásné lokality Ve skalách u Přepych, vyvrcholila 19. června kolem půl sedmé večer předáním finančních darů Josefu Zimovčákovi, zakladateli nadačního fondu Na kole dětem.

Foto: Dana Ehlová

Starostka Přepych předává finanční dary Josefu Zimovčákovi a fondu Na kole dětem. Uprostřed Kateřina Neumannová, vlevo Drahoslav Chudoba.

Článek

Cyklisté TJ Spartak Opočno, jejichž setkání zorganizoval spolek Abakus, patřili před půl stoletím k nejlepším. Oddíl založil a od úspěchu k úspěchu vedl Zbyněk Urban, na jehož počest se spanilá jízda také uskutečnila. Ke sportu je ovšem vedl i jejich učitel Miroslav Dolek.

Jména jako Zdeněk Zilvar, Vladimír Vávra, Honza Jakl a další figurovala tehdy pravidelně v popředí výsledkových listin. Vzory jim přitom byli velice populární vítězové Závodu míru Vlastimil Moravec a Jan Smolík s velkými vazbami k regionu pod Orlickými horami.

Jan Smolík přijel skupinu podpořit osobně, nechyběl ani současný mistr republiky František Sisr.

U startu a cíle spanilé jízdy byli účastníci 11. ročníku tour Na kole dětem – Josef Zimovčák a olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová, Rychnovsko zde zastupoval Drahoslav Chudoba, který by v budoucnu rád hájil zájmy regionu i v Senátu.

Jako první se vydal na trasu handbiker Michal Šiška. V přepyšských skalách uvítali cyklisty místní občané v čele se starostkou Zdeňkou Seidelovou.

Právě ona poté vložila do symbolické poštovní schránky finanční dary obce Přepychy, svůj a majitele firmy Servisbal Obaly Ladislava Horčičky na podporu projektu Na kole dětem.

Jezdec na vysokém kole Josef Zimovčák během poděkování řekl: „Nadační fond je mé největší vítězství – sportovní, možná i životní. Jezdím na kole a pomáhám. Přitom dodržuji čtyři P – pomoc dětem, partnerství, poznání krásy naší vlasti a pohyb. Finance jsou určeny pro děti, které skončí onkologickou léčbu. My jim platíme rekondičně-relaxační pobyty. Za dobu fungování fondu jsme už věnovali zhruba 14 milionů korun.“

Z Přepych si 19. června odvážel 2 tisíce od obce, 10 tisíc od starostky a 5 tisíc od Ladislava Horčičky.

Reklama

Výběr článků

Načítám