Hlavní obsah

Výšlap na haldu Ema a další zajímavá místa Ostravy lákají turisty

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průvodci z OstravaInfo každoročně pořádají řadu pravidelných vycházek, komentovaných výprav, cyklojízd po Ostravě a okolí. V letošním roce lákají na výšlap na nejvyšší ostravskou haldu Ema, která téměř sousedí se Zoo na Slezské Ostravě a je dominantou velké Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

Komentovaná vycházka na haldu Ema.

Článek

OstravaInfo zahájí letošní akce pro veřejnost dvěma komentovanými vycházkami na haldu Ema, a to v neděli 10. března v 9.00 a ve 14.00 hodin.

„Sraz zájemců bude čtvrt hodiny před začátkem u brány Slezskoostravského hradu. Velkou novinkou je fakt, že vstupenky na naše procházky se od letošního roku dají pořídit pouze v předprodeji v ostravských infocentrech nebo online na našem webu,” sdělil ředitel ostravských infocenter Mgr. Jiří Šimon.

„V minulých sezónách jsme šli cestou nezávazných rezervací. Bohužel se ale stávalo, že na zdánlivě plně obsazené procházky se návštěvníci nedostavili a zbytečně blokovali místa těm, kteří se zúčastnit skutečně chtěli, a na které se v rezervacích už nedostalo. Účast pak někdy byla poloviční. Takhle věříme, že vstupenky zakoupí opravdu jen skuteční zájemci,” dodal Jiří Šimon.

Podle průvodců se návštěvníci během výšlapu na haldu Ema dozvědí o spoustě zajímavostí spjatými se Slezskou Ostravou. Řeč tak bude například o historii Slezskoostravského hradu (byl postaven ve druhé polovině 13. století). V roce 1714 se stal vlastnictvím rodu Wilczků. Kvůli poddolování klesl o 16 metrů, hrad se měl zbourat.

V roce 2004 areál zakoupilo město Ostrava a od té doby roste do krásy. Dále se bude hovořit o krvavé stávce na Dole Trojice (došlo k ní v roce 1894; ve střetu s četnictvem bylo zastřeleno 12 lidí), o místním rodákovi spisovateli a fejetonistovi Zdeňku Jirotkovi (1911 - 2003, román Saturnin - 1914) nebo o slavných či méně slavných dobách FC Baníku Ostrava (zakládající listina je z 14. října 1922).

Výšlapy budou ukončeny na vrcholu haldy (324 m n. m.). Trasa je dlouhá necelé 3 kilometry. Nejméně polovina celé trasy na haldu je do kopce a zpět k MHD je pak příjemný sešup z kopce.

Vstupné činí 80 Kč pro dospělé, 50 Kč pro děti od 7 let, studenty, seniory a ZTP. Výšlapy mají omezenou kapacitu, proto je vhodné si vstupenky rezervovat.

Program letošních komentovaných procházek:

10. 3. - Výšlap na haldu EMA, 31. 3. - Obchodní domy, 28. 4. - Přívoz, 12. 5. - Ostravské hospody, 26. 5. - Mariánské Hory, 26. 9. - Židovská Ostrava, 13. 10. - Vítkovice, 3. 11. - Od Jubilejní kolonie po důl Jeremenko.

INFO centra: Hlavní nádraží Ostrava, letiště Mošnov, železniční nádraží Ostrava - Svinov, Dolní Vítkovice, aula Gong, INFO Centrum Elektra, Nádražní ulice, Obchodní a zábavní centrum Karolina, Věž v Nové radnici, Prokešovo náměstí 8. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám