Hlavní obsah

Vyšla kniha o dvaceti letech Salonu filmových klapek

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 15. listopadu byla v Praze představena publikace mapující dvacet ročníků Salonu filmových klapek. Ten je již tradiční součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu. Kniha byla uvedena za přítomnosti řady výtvarníků, mezi nimiž nechyběli ani Jiří Slíva, Jaroslav Němeček nebo Dagmar Havlová.

Foto: Zlín Film Festival

Dagmar Havlová je jednou z autorek umělecky ztvárněných filmových klapek. na snímku s prezidentem Zlín Film Festivalu Čestmírem Vančurou.

Článek

Když se v roce 1998 zrodila myšlenka vyzvat výtvarníky, aby umělecky zpracovali dřevěnou filmovou klapku, nikdo netušil, že po dvaceti letech bude do tohoto unikátního projektu přispívat přes sto čtyřicet umělců a z dražby těchto děl poputuje bezmála dva milióny korun na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalších začínajících tvůrců.

„Za dobu existence Salonu filmových klapek vzniklo přesně 2222 umělecky ztvárněných filmových klapek. Všechny jsou obsaženy v této krásné publikaci, která zachycuje jednotlivé ročníky tohoto jedinečného projektu,“ uvedl předseda správní rady Nadačního fondu FILMTALENT a prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.

Již během 57. ročníku Zlín Film Festivalu bylo jubileum jedním z hlavních témat filmové přehlídky. Nyní jej připomíná také publikace Salon filmových klapek Zlín 1998–2017.

Obsáhlá kniha podrobně mapuje nejen jednotlivé ročníky, zahrnuje kompletní přehled všech vytvořených klapek, komentáře výtvarníků i úspěšných dražitelů klapek a představuje také více než 350 projektů, které byly celkovou částkou přes 30 miliónů korun z dražeb těchto uměleckých děl podpořeny. Kniha vyšla v nákladu 1000 ks a bude od 21. listopadu dostupná v e – shopu na www.zlinfest.cz.

21. ročník Salonu filmových klapek odstartuje 8. března 2018 v Mladé Boleslavi. KLAPKA TOUR 2018 bude mít letos šest zastávek, včetně zahraniční expozice v Evropském parlamentu v Bruselu. Tradiční aukce se uskuteční v neděli 27. května 2018 v Kongresovém centru ve Zlíně v době konání 58. Ročníku Zlín Film Festivalu – Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež.

Výtěžek aukce bude stejně jako v přechozích letech věnován na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalším začínajícím tvůrcům. Hned v pondělí 28. května dopoledne vybere Nadační fond FILMTALENT ZLÍN na základě soutěže projekty (výstavy, dokumentární, hrané a animované filmy), které se budou ucházet o podporu.

Další informace a kompletní přehled jednotlivých ročníků na https://www.zlinfest.cz/24863-filmove-klapky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám