Hlavní obsah

Vyšetření ve zlínské nemocnici pomůže najít karcinom prostaty

Novinky, Dana Lipovská

Radiologové na Oddělení zobrazovacích metod v Krajské nemocnici t. Bati dokáží jako jediní kraji přesněji identifikovat podezřelá ložiska rakoviny prostaty. Pacienti pak nemusí na urologii absolvovat tak velký počet biopsií jako v minulosti a co více – někteří nemusí biopsii podstoupit vůbec.

Foto: Adéla Čuříková
Článek

Výjimečnost identifikace ložisek rakoviny prostaty spočítá především v tom, že hodnocení je výrazně subjektivní záležitostí a je mnohem více než u jiných vyšetření na magnetické rezonanci závislá na zkušenostech hodnotícího lékaře.

„Nezkušený lékař může nález přehlédnout nebo naopak nadhodnotit, čímž se zvyšuje počet zbytečných a pacienta obtěžujících bioptických došetření. U nás se díky vyšetření prostaty na magnetické rezonanci snížil počet pacientů, pokračujících na biopsii, o třicet procent,” řekl primář Oddělení zobrazovacích metod MUDr. Jiří Tesař, Ph.D..

V minulosti se odebíraly vzorky "naslepo" z periferních částí prostaty. Tam se totiž předpokládá nález většiny nádorů. Pro pacienta se jedná na magnetické rezonanci o rutinní vyšetření pánve zacílené na oblast prostaty. Zobrazuje se přitom vlastní prostatická tkáň i skelet a případné patologické lymfatické uzliny v rozsahu pánve.  Hodnocení pak patří k nejsložitějším z vyšetření na magnetické rezonanci.

„Musíme prohlédnout všechny skeny, najít podezřelá ložiska, porovnat je s různými dalšími typy skenů a pacienta pak podle klasifikace zařadit do jedné z pěti kategorií rizika. S tímto údajem posléze pracuje klinický lékař – urolog,” dodal primář Jiří Tesař.

Oblast zobrazovacích metod je v medicíně jedna z nejrychleji se rozvíjejících. V některých fakultních nemocnicích již začali používat k cílenému odebrání vzorků z možných ložisek rakoviny prostaty ještě novější metodu. Obraz magnetické rezonance daného pacienta přenesou na obrazovku ultrazvukového přístroje urologa přímo při odběru vzorků. Lékař tak doslova online přesně zacílí na ložisko. Do budoucna se plánuje tohle zdokonalení také v Krajské nemocnici T. Bati.  

Reklama

Výběr článků

Načítám