Hlavní obsah

Vyšehradští jezdci, legenda padesátých let v románové podobě

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byli legendou, byli vzorem mladých, kteří neskončili ve Svazu mládeže, trnem v oku starším, kteří začali horovat pro nereálný socialismus se Sovětským svazem na věčné časy. Jejich způsob života nekorespondoval s tehdejší ideologií. Říkali si Vyšehradští jezdci.

Foto: Host Brno
Článek

Státní bezpečnost z nich vytvořila nebezpečnou práce se štítící skupinu povalečů a pásků, nebezpečných nejen myšlenkami, ale i údajně násilnými činy proti celé společnosti. O partě mladých, kteří se podobně jako ve Škvoreckého dílech snažili nežít v nalajnované společnosti, vypráví kniha Stanislav Berana Vyšehradští jezdci.

Dramatický příběh se odehrává v Praze padesátých let.

Žádný velký odboj, spíš mládež hodně se nudící, inklinující ke světu „tam za oponou“. Jezdci byli legenda, estébáci se i mezi sebou chlubili zásahy proti nim, sami si nechtěli připustit, že obávaný třídní nepřítel je partička mladých. Nudit se sem i jednu dobu chodila i Helena Růžičková.

Je to zajímavá kniha, o nepokoji a neklidu během budovatelských časů plných modrých svazáckých košil. Začátkem 50. let zesílila perzekuce ve všech vrstvách společnosti, strana začala nejen s likvidací opozice, mnohdy vyfabulované, ale rudá garda začala na pokyn Moskvy požírat i své vlastní  souputníky.

Ze záporných postav legenda odporu

V lágrech končili nejen nepohodlní, vojáci z obou front, východní i západní, odboráři, kněží, ale také i bezvýznamní zlodějíčci, obdivovatelé jazzu a západní módy, v dobové propagandě nazývaní „pásci“.

V červnu roku 1953 byli členové gangu Vyšehradští jezdci zatčeni a brzy se konalo soudní přelíčení. Přísné tresty měly být varováním pro ostatní prozápadně orientovanou mládež. Zveličování jejich „protistátní činnosti“ v tehdejších médiích mělo však efekt právě opačný. Vyšehradští jezdci se stali legendou, byť dnes už upadli do zapomnění.

Svorníkem románu je prostor Prahy. Její místa i postavy, o kterých se v žádném turistickém průvodci nedočteme. Přes temný příkrov společenské reality se Beranovi hrdinové pokoušejí nalézt alespoň trochu nestádní způsob života. Za pár doušků svobody však zaplatí krutou daň.

Vydal Host Brno,

Reklama

Výběr článků

Načítám