Hlavní obsah

Výsadkoví veteráni v senátu

Novinky, Michal Mucha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub výsadkových veteránů Prostějov přijal pozvání senátorky Boženy Sekaninové navštívit Senát České republiky. A tak v pátek 8.6. uspořádali veteráni zájezd do Prahy. Prohlídka Valdštejnského paláce a jeho zahrady byla velmi lákavá.

Foto: Michal Mucha

Výsadkoví veteráni se senátorkou Boženou Sekaninovou ve Valdštejnském paláci.

Článek

„Jsme rádi, že nám paní senátorka umožnila zhlédnout prostory, kam se jen tak normálně člověk nedostane,“ svěřil se vedoucí zájezdu Ladislav Jugas.

„Zrovna v této době probíhá v zahradě fotografická výstava spojená s atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha,“ řekla Božena Sekaninová. „Propojení vysloužilých výsadkářů a operace Anthropoid bylo i tak trochu symbolické,“ dodala senátorka za Prostějovsko.

„V Praze jsem nebyla více jak 20 let. Památky se nezměnily, ale život, obchody a lidé hodně,“ poznamenala s povzdechem jedna z účastnic zájezdu a dodala: „Jsem ale ráda, že jsem mohla tuto cestu absolvovat. Nevím, jestli budu mít příležitost matičku Prahu ještě vidět.“

Klub výsadkových veteránů se chystá 18.6. ještě jednou do Prahy. V tento den se uskuteční pietní vzpomínka na parašutisty, kteří atentát na Heydricha provedli a kteří právě v onen den v kryptě pravoslavného chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Praze v Resslově ulici zahynuli.

Letos si připomeneme již 70. výročí této události. I když jsou prostějovští výsadkoví veteráni již mnoho let mimo službu ozbrojených sil, dál je na jejich chování a vystupování vidět neustálý smysl pro organizovanost, pořádek a dochvilnost. O cti a hrdosti ani nemluvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám