Hlavní obsah

Výpravu za historií školství lze podniknout v uničovské Šatlavě

Novinky, Jaroslav Franc

V uničovské Šatlavě/muzeu vězeňství lze od 9. ledna až do 24. února zhlédnout výstavu Jak se dříve učilo - Uničovsko 19. a 20. století. Výstava, zaměřená na region Uničovska, je součástí bohatého programu na oslavu jubilejního roku - v tomto roce slaví město Uničov 800 let od svého založení.

Foto: Jaroslav Franc

Titulní strana čítanky z roku 1888.

Článek

Výstava představuje návštěvníkům prostřednictvím informačních panelů vývoj školství nejen na Uničovsku, ale také v rámci celé země. Samozřejmostí je bohatý obrazový doprovod, tvořený fotografiemi uničovských škol. Jak vypadaly dříve a jak vypadají dnes - toto vrtá hlavou návštěvníkům, protože mají možnost hádat a určit, jaká fotografie představuje určitou školu či školské zařízení.

Exponáty představují učebnice a učební pomůcky od druhé poloviny 19. století až po druhou polovinu 20. století. Nejstarším exponátem je čítanka pro obecné školy z roku 1888, nejmladším naopak školní atlas ze závěru 80. let 20. století. Dalšími exponáty jsou učebnice zeměpisu a občanské nauky z roku 1913 či prvorepublikové čítanky. Součástí výstavy je samozřejmě i školní lavice ze 40. let 20. století.

Pro nejmenší návštěvníky, a nejen pro ně, je zde i možnost vyzkoušet klečení na hrachu za trest či si napsat brkem domácí úkol podle dobové učebnice.

Výstava je přístupná v rámci prohlídky muzea ve dnech středa až pátek od 14 do 17, v neděli od 10 do 17 hodin.  

Reklama

Výběr článků

Načítám