Hlavní obsah

Vypočítaví darebáci s fintou o odečtu vody u berounské seniorky neuspěli

Novinky, Vratislav Konečný

Lumpové a darebáci používají k obohacení stále stejné finty, snaží se nepozorovaně oběti okrást. Někdy i za pomoci násilí, což naštěstí není případ, který řeší berounští kriminalisté.

Foto: PČR Beroun

Pravděpodobný portrét pachatelky.

Článek

Duchapřítomná stará dáma

Pětaosmdesátiletou ženu si vyčíhla dvojice, jejíž identikit má přispět k dopadení. Nastoupili se starou fintou, že jdou odečíst vodoměr. Akci měli předem připravenou. Muž oslovil seniorku na ulici, sledoval ji až k bydlišti. Tady se objevila jeho společnice,  zamávala falešným průkazem kontrolora, s tím, že jde odečíst spotřebu vody. Zároveň staré paní řekla, že jí nese tisícikorunový přeplatek a podávala ženě dvoutisícovku.

Byla si jistá, že stará paní ukáže, kde má peníze. Seniorka měla podezření, že není něco v pořádku a požádala o zaslání peněz poštou. "Vodovodní inspektorka" řekla, že se musí jít poradit s kolegou, který čeká venku.

„Jaké bylo překvapení pro seniorku, když v muži poznala toho, který ji oslovil na ulici. Seniorka zareagovala, že se dnes již potkali a tato skutečnost v muži vyvolala nelibý pocit, který se projevil zrychleným odchodem této dvojice. Seniorka se nenechala obelstít a zřejmě tušila, že žena čeká na okamžik, kdy se vzdálí pro finanční hotovost, aby zjistila, kde má peníze uloženy a podle klasického scénáře podvodníků, by pak zřejmě využila nestřeženého okamžiku k jejich odcizení. Duchapřítomná seniorka na místo pomocí linky 158 přivolala policisty, kterým věc oznámila, a sestavila identikity dvojice, které skutečné podobě odpovídají v případě ženy ze 70 procent a v případě muže z 80 procent,” uvedla tisková mluvčí  Policie ČR Beroun Marcela Pučelíková.

Mluví špatně česky

Incident se odehrál 3. března. Muž je tmavé pleti, vysoký zhruba 160 cm, silnější postavy, oblečen do dlouhého tmavého kabátu, délky zhruba ke kolenům, na hlavě měl tmavou kšiltovku, hladce oholený obličej, mluvil špatně česky.  

Žena je vysoká zhruba 168 cm, tmavé pleti, černé vlasy, vyčesané do drdolu, oblečena do tmavých kalhot a tmavého kabátu do pasu, rovněž nemluvila dobře

Nikoho nepouštějte do bytu, ani do domů

Policie varuje především starší občany, aby v žádném případě do svých obydlí nevpouštěli žádné cizí osoby. Jakékoliv přeplatky energií se nepředávají tímto způsobem. Vždy poštovní poukázkou nebo prostřednictvím bankovních transakcí.

Pokud by lidé měli pochybnosti o legitimitě pracovníků, kteří provádějí odečty, mohou kontaktovat příslušný městský nebo obecní úřad, jehož pracovníci mohou tuto skutečnost ověřit. Zároveň lze kontaktovat přímo konkrétního dodavatele energií, který má o svých pracovnících přehled a vedou jejich evidenci. Jestliže se některý ze seniorů obává být s takovýmto pracovníkem v době odečtu sám, doporučujeme požádat příbuzné nebo sousedy o součinnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám