Hlavní obsah

Výlety na elektrokolech po Jeseníkách pro seniory a méně zdatné cyklisty

Novinky, Libuše Miarková

Milovníci Jeseníků, kteří si ze zdravotních či jiných důvodů netroufají vyšlápnout do pedálů běžných kolech, mají možnost projížďky na elektrokolech.

Foto: Stanislav Juga

Cyklisté pod Pradědem.

Článek

Tuto horkou turistickou novinku pro letošní léto připravil Euroregion Praděd se svými partnery, členy Regionálního fóra cestovního ruchu a tvůrci webu Jescyklo.cz.

„Nadšenci z cyklistického portálu připravili jednotlivé tratě tak, že se lze vydat na okruh z určitého místa a zase se do něj vrátit. Na webu detailně popsali tratě včetně seznamu nabíjecích stanic, ubytovacích zařízení, občerstvovacích míst a také informačních center, jejichž pracovníci mají o trasách dokonalý přehled,“ uvedl Michal Blaško, výkonný manažer destinační společnosti Euroregion Praděd. 

Turisté, kteří vlastní svá elektrokola, k jejich přepravě do Jeseníků využívají například cyklobusy regionálního dopravce Arriva Morava. Kdo do hor zavítá bez kola, může si ho zapůjčit. Třeba u Mariana Bodnára v Jeseníku. Jeho nejčastějšími zákazníky jsou hlavně partnerské páry ve věku od 35 let výše.

„Přicházejí i turisté, kteří sice sportují, ale v rámci své dovolené chtějí vidět více z krás Jeseníků, než by stihli na normálním kole,“ podotkl majitel půjčovny Jeseníky Tour.   

K průkopníkům v jízdě na elektrických kolech patří hotel Vidly v osadě Vidly nedaleko Vrbna pod Pradědem. Podle informací recepční Nikoly Drtinové ubytovaní hosté a také další zájemci nejčastěji vyjíždějí na výlet do sedm kilometrů vzdálené Karlovy Studánky nebo i na Rejvíz, ale hlavně na Praděd, odkud se kochají nádhernou vyhlídkou do okolí.

S elektrokolem se lze vydat rovněž na lanovku, například směrem k hoře Mravencovka, nebo plavit přívozem Rouza po Slezské Hartě či cestovat vlakem po úzkorozchodné trati z Třemešné do Osoblahy.  

„Příjemně jsme si zpestřili rekreaci v Jeseníkách,“ pochvalovali si šedesátiletí manželé Bedrníčkovi z Brna, kteří se na elektrokole vydali kolem přehrady Slezská Harta. Nešlo jim přitom o počet maximálně možných ujetých kilometrů, ale o skvělé prožití dovolené. 

Že je o novou službu zájem, potvrdila Anna Dohnalová z Městského informačního centra v Bruntálu: „Kola půjčujeme vždy ráno na celých 24 hodin, včetně helmy a dalšího vybavení. Samozřejmostí je i nabíječka, a to i v případě, že cyklista se chce vydat na kratší trasu. Může si to přes den rozmyslet a vydat se do větší dálky nebo se třeba zatoulá. V tom případě mu stačí usednout do restaurace a v běžné elektrické zásuvce si kolo dobít a pak pokračovat v cestě.“  

Informační centra a půjčovny doporučují zájemcům o elektrokola, aby si předem zatelefonovali a sjednali rezervaci. Aby pak nebyli smutní, že místo elektrického pohonu budou muset pořádně šlápnout do pedálů na běžném jízdním kole.  

Výlety lze spojit s novou letní hrou Euroregionu Praděd Brány Jeseníků

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám