Hlavní obsah

Výlet k mohyle připomínající důležité okamžiky dějin

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Kouřimi, Českého Brodu, případně Kostelce nad Černými Lesy se lze vydat na krátký cyklovýlet či pěší túru na návrší nad obcí Lipany. Místní ho zvou honosně Lipská hora, ač má pouhých 367 metrů nad mořem. Zájemci tu najdou mohylu připomínající slavnou bitvu u Lipan.

Foto: Jan Řehounek

Na vrcholové plošině Lipské hory stojí mohyla

Článek

Ta se pod Lipskou horou odehrála 30. května 1434 a kamenná mohyla připomínající slavný vojenský střet tu stojí od roku 1881. V bitvě, o níž se děti učí ve škole, se střetlo vojsko panské koalice, složené z oddílů katolické i kališnické šlechty a pražanů, s polním vojskem sirotků a táborů. Panská koalice měla v čele starého hejtmana Diviše Bořka z Miletínka. Ten využil svých znalostí husitské vojenské strategie, vylákal lstí část husitů z vozových hradeb, mezi něž pak obratným manévrem jeho bojovníci vnikli a husity porazili.

V roce 1775 se na Lipské hoře, povzbuzen zprávami o ulehčení roboty, sešel selský lid, aby odtud táhl na černokostelecký zámek, kde si na direktorovi Petru Blažkovi vynutil poloviční robotu. Od té doby sem směřovali lidé vždy, když šlo o jejich svobodu, jako například v roce 1868.

Na táboru lidu 29. května 1870 vznikla myšlenka postavení mohyly padlým lipanským bojovníkům. Po sbírkách organizovaných spolkem Prokop byl 29. června 1881 položen základní kámen a 4. září odhalil památník nadšeným projevem Eduard Grégr.

Od té doby se u lipanské mohyly scházely manifestace národní jednoty. V roce 1939 tady přísahalo věrnost vlasti 23 československých generálů, z nichž 15 položilo své životy v době nacistické okupace za svobodné a demokratické Československo. První poválečné manifestace se zúčastnilo 12 tisíc lidí. Od roku 1991 pořádá pravidelná setkání České národní hnutí za mír a lidská práva.

Z Lipské hory se otevírají nádherné výhledy na členitou krajinu Českobrodska  s bělostnou věží vitického kostela sv. Šimona a Judy v popředí. Dohlédnout lze odtud až na Prahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám