Hlavní obsah

Vyhraje kaple sv. Anny v Jeníkově titul Nejlepší proměna roku 2018?

Novinky, Tereza Zatřepálková

Kaple sv. Anny v Jeníkově stála na pokraji zkázy. Díky skupině dobrovolníků a donorů a ve spolupráci s farností se ji podařilo zachránit. Díky tomu dnes bojuje o titul nejlepší proměny v rámci výstavy Má vlast cestami proměn.

Foto: archiv Jeníkov

Kaple sv. Anny v Jeníkově díky péči řady místních unikla zkáze. Byla jí navrácena původní krása a z parku kolem se stalo příjemné místo k odpočinku.

Článek

Kaple sv. Anny je vystavěna na místě bývalého hřbitova v blízkosti kostela sv. Petra a Pavla v obci Jeníkov. Je pozůstatkem kněžiště původního jeníkovského kostela sv. Petra a Pavla postaveného roku 1551 na místě staršího kostela, doloženého již od roku 1352.

Po dlouhou dobu byla ponechána nájezdům vandalů a nenechavým rukám lupičů. Byla tak každodenní připomínkou nezájmu a lhostejnosti k odkazu našich předků. Kaple postupně chátrala a stávala se pouhým torzem své původní podoby.

Proměna přišla s rokem 2010. Několik místních nadšenců spolu s farností Jeníkov, která je adoptovanou farností farnosti z Vranova nad Dyjí, se rozhodlo žalostný stav kaple s parkem změnit.

Vše samozřejmě začalo přípravou projektové dokumentace. Musely být zhotoveny podklady pro opravu střechy, fasády s vitrážovými okny i vstupního portálu. Aby vše odpovídalo historickým reáliím, a nebylo napácháno více škody než užitku, byly jednotlivé kroky obnovy byly konzultovány s pracovníky památkové péče. Jak tomu ovšem bývá, zasahovaly do oprav i věci, se kterými se v počátku nepočítalo. Při opravě střechy se například ukázalo, že stromy v parku bývalého hřbitova jsou přestárlé a poškozují kapli i zbytky ohradní zdi. Při kácení bylo ponecháno několik kmenů pro sochy ze stromů, jako symbol sepětí s místem, kde rostou a žijí.

Velký dík za záchranu kaple zasluhují dobrovolníci a donátoři, kteří se spolu s odbornými firmami na obnově podíleli. Patrné je to především u vitrážových oken, najdete na nich jména donorů. Ale dobrovolníci pomáhali také při zhotovení soch ze stromů a náhradní výsadby. Kaple sv. Anny byla obnovou zachráněna od zkázy.

Také přilehlý park proměnil podstatně svůj vzhled. Novou výsadbu stromů a keřů doplňují vhodně zakomponované sochy ze stromů. Vznikla tím klidová zóna, kterou bude možné v budoucnu doplnit lavičkami a prvky pro odpočinek. Interiér kaple na svou obnovu ještě čeká.

Nyní můžete podpořit proměnu v Jeníkově i vy a nebude vás to nic stát, krom pár minutek času. Proměna kaple sv. Anny soutěží o titul Nejlepší proměna v rámci výstavy Má vlast cestami proměn. Podpořit svým hlasem ji můžete na stránce http://cestamipromen.cz/hlasovani - kapli najdete pod číslem 99.

Reklama

Výběr článků

Načítám