Hlavní obsah

Vydejte se s ornitology za nejkrásnějším ptákem Evropy

Novinky, Romana Nitková

V sobotu 8. července se můžete s pracovníky Ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově vydat na exkurzi za vlhou pestrou, která zcela jistě patří k nejkrásnějším ptákům Evropy.

Foto: Aleš Toman

Vlha pestrá

Článek

Vlha pestrá, která hnízdí jen jednou ročně přilétá do našich krajin pozdě, a to až na začátku měsíce května a na zimoviště v Africe odlétá již v  srpnu. Hnízdí v norách, které si sama vyhrabává v písčitých březích. U nás nejčastěji v pískovnách, ale také ve svazích, ve vinicích nebo i v navezených hromadách hlíny. Její prokazatelné šíření na sever je zřejmým důkazem globálního oteplování. 

Snáší 5-7 čistě bílých vajíček a o vylíhnutá mláďata se starají a krmí je oba rodiče. Nejčastější potravou vlhy jsou vosy, čmeláci, hodně často vážky, velké druhy motýlů a brouků.

Cílem exkurze za vlhou pestrou je zajímavé hnízdiště ve svazích terénních zářezů Přerovské rokle, kde pracovníci ORNIS plánují uskutečnit odchyt jedné vlhy.

Zájemci o ojedinělou exkurzi s odborným výkladem mají sraz 8. července v 7.30 hod u památníku v tzv. Knejzlíkových sadech (N 49°28.96858', E 17°25.62895'), necelých 200 m západně od Přerovské rokle (tzv. libosad).  

Více informací: 

Více informací:  RNDr. Josef Chytil, Ph.D.;

Více informací:  RNDr. Josef Chytil, Ph.D.; tel. 581 219 910; 724 947 544

e-mail: chytil@prerovmuzeum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám