Hlavní obsah

Vydejte se na výlet za divokými zubry

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V prosinci 2015 bylo na stodvacetihektarové pastvině Traviny u Benátek nad Jizerou vysazeno stádečko zubrů dovezených z Polska. Již na jaře příštího roku se tu narodilo první mládě.

Foto: Jan Řehounek

Letošní zubří přírůstek

Článek

Od té doby se stádo utěšeně rozrůstá. Letos v květnu se narodilo již páté telátko a stádo tvoří osmnáct jedinců.

Zřízení rezervace na bývalých pozemcích po sovětské armádě ve vojenském prostoru Milovice – Mladá je součástí projektu společnosti Česká krajina na záchranu mizejících stepních společenstev hmyzu, především motýlů, a vzácné flóry. Ukazuje se ale, že spásání travnatých ploch velkými kopytníky, bez nějž by krajina zarostla náletovými a invazivními rostlinami a dřevinami, má daleko širší dopad, než se předpokládalo. Ovlivňuje i život ptáků a savců žijících v lokalitě, z nichž mnozí se sem po letech vrátili.

Odborníci spočítali, že na „stepích“ kolem Milovic žije 42 procent všech českých druhů denních motýlů a dvě třetiny všech tuzemských druhů netopýrů.

Pokud chcete divoké zubry (ale i divoké koně) vidět na vlastní oči, vydejte se po cestě označené značkami se zubří hlavou od motokrosového areálu u Kbelu (městská část Benátek nad Jizerou). Budete-li mít štěstí, přijdou se zvědaví zubři na vás podívat až k oplocení.

Reklama

Výběr článků

Načítám