Hlavní obsah

Vydavatelství Polí5 oslaví své 10. narozeniny speciálním koncertem v Malostranské besedě

Novinky, Tomáš Kopečný

Tradiční knihkupectví, antikvariát, hudební obchod, ale především etablované vydavatelství Polí5 slaví 10 let existence. Své jubilejní výročí oslaví v pátek 8. dubna v pražské Malostranské besedě koncertem těch, jejichž nahrávky vydává.

Foto: 5polí
Článek

Poblahopřát přijdou například psychedeličtí rockeři B4, duo Tvrdý / Havelka, písničkář a harmonikář Radim Babák či meditativně ambientní duo Sousedi. Oslava začíná v pátek od 19 hodin.

„Během večera se střídavě na dvou pódiích představí celkem devět umělců a kapel, které jsou s vydavatelstvím spojeni, a vystoupí i sám vydavatel. Dojde také k několika specialitám. Formace B4 zahraje v pražské premiéře do elektronické podoby přepracované skladby The Plastic People of The Universe. Dále proběhnou křty dvou moravských novinek v katalogu vydavatelství – písničkář a harmonikář Radim Babák představí album Tutepeto a výtvarník Tomáš Hrubiš zase svůj klavírní debut Tlecí doba, který je poctou Filipu Topolovi,“ informoval šéf produkce Malostranské besedy David Dvořák.

Mezi vystupujícími dále nebude chybět duo Martin E. Kyšperský a Aleš Pilgr, harmonikářka Stinka se svým stálým spoluhráčem Fandou Holým, rockeři Ruce naší Dory či meditativně ambientní duo Sousedi. Neotřelé a pro mnohé provokativní předělávky starších undergroundových skladeb zazní i od dua Tvrdý / Havelka, které již oficiálně nevystupuje a pro něhož to tedy bude mimořádný koncert.

V programu výročního večera také nemůže chybět stálice tuzemské alternativy Skrytý půvab byrokracie, v jejíchž řadách hraje i sám zakladatel a majitel Polí5 Josef Jindrák.

„Koncert je svým způsobem pojat jako benefice na podporu vydavatelství. Každý návštěvník dostane ke vstupence i speciální CD s vlastnoručním podpisem vydavatele a na místě bude i stánek s produkcí Polí5. Můžete si tedy užít koncert a navíc pořídit vybrané tituly za speciální výroční ceny. Vstupenky na koncert jsou k dostání v předprodeji za 195 korun, na místě pak budou za 255 korun,“ dodal Dvořák.

Polí5 vzniklo v roce 2006, kdy navázalo na původní samizdatové „nakladatelství“ Manuzio. Během desetileté existence se stalo vyhledávaným útočištěm muzikantů, kteří dávají přednost hudbě před hudebním průmyslem, a na rozdíl od původní orientace na subkultury a experimentální hudbu se dnes již pohybuje napříč žánry.

Sídlo Polí5 tvoří rozsáhlý kamenný obchod, kde kromě vlastní produkce nabízí i produkci českých a slovenských menšinových vydavatelů, tradiční knihkupectví, antikvariát, prodej zahraničních vinylových desek, kulturních časopisů, plakátů a dalších předmětů. V roce 2012 obdrželo Polí5 výroční cenu Vinyla, ocenění českých hudebních publicistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám