Hlavní obsah

Všichni za jednoho, jeden za všechny! zní v ostravském Divadla Petra Bezruče

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Athos, Porthos, Aramis a samozřejmě nesmí chybět d´Artagnan. Tři mušketýři, kteří jsou ve skutečnosti čtyři, se objeví na prknech, které znamenají svět. Tentokrát v Divadle Petra Bezruče v Ostravě. Svéráznou komediální adaptaci románu Alexandra Dumase staršího uvidí diváci v premiéře 8. května.

Foto: Tomáš Ruta, zdroj DPB

Divadlo Petra Bezruče. Ostrava. Nikolaj Penev: Tři mušketýři.

Článek

Členové Divadelní společnosti Petra Bezruče v Ostravě, s.r.o. (DPB) přivádí na jeviště dychtivého d´Artagnana spolu s Athosem, Porthosem a Aramisem.

Divadelní adaptaci Tři mušketýři připravil a režie se ujal režisér a dramatik Nikolaj Penev, který se narodil v Bulharsku. Na univerzitě v Sofii vystudoval slavistiku, poté režii a dramaturgii činoherního divadla na pražské Divadelní akademii múzických uměni (DAMU).

„Nikolaj Penev není jen režisér, je i dramatik a (komediální) herec, z čehož vyplývá, že veškerý jeho přístup k divadelní práci je velmi autorský. Jinak tomu není ani u adaptace Tří mušketýrů. Jeho jevištní poetika je svébytná. Hlavní roli hraje v jeho inscenacích jevištní akce a fyzické jednání vycházející z komediálního herectví,” uvedla dramaturgyně inscenace Daniela Jirmanová.

„Inspirace Dumasovým románem je velmi volná. Penev si půjčil základní osnovu příběhu. Zajímá ho ovšem, a to především, co vytváří nerozlučnost tří, vlastně čtyř mušketýrů. Uvádí postavy své adaptace do svízelných situací, tu více, tu méně inspirovaných Dumasovým románem, a až chaplinovsky a s nadhledem zkoumá, co je podstatou přátelství,” dodala Jirmanová.

Hlavní roli ztvární Vojtěch Říha. V rolích zkušenějších přátel se představí Dušan Urban - Athos, Lukáš Melník - Porthos, a hostující student ostravské konzervatoře Jakub Burýšek - Aramis. V dalších rolích se objeví Markéta Haroková - béarnská herka, Ondřej Brett - divadelní kritik, Norbert Lichý - král Ludvík XIII., Jiří Müller - hlídač v muzeu. Scéna Pavla Kamanová, kostýmy Jitka Nejedlá.

Premiéra se koná 8. května v Divadle Petra Bezruče v Ostravě od 18.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám