Hlavní obsah

Vrtulník ostravských leteckých záchranářů v neděli vzlétl pětkrát

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poměrně rušnou nedělní směnu prožili ostravští letečtí záchranáři, kteří zasahovali u pěti případů na území Moravskoslezského kraje.

Foto: ÚSZS MSK

Ilustrační foto

Článek

Před půl sedmou stroj vzlétl poprvé, a to do areálu Dolu Darkov, kde záchranáři ošetřili muže s poraněním zad a dolní končetiny. Muž byl po ošetření následně transportován do Fakultní nemocnice v Ostravě.

K dalšímu případu vrtulník vzlétl po půl dvanácté do jedné z obcí na Bruntálsku. Zde došlo k úrazu šestiletého chlapce, na něhož doma spadla skříň. Jeho zranění naštěstí nebyla vážná, proto byl předán pozemní posádce z Bruntálu. 

Půl hodiny po poledni záchranáři zasahovali u třetího případu, tentokrát na Frýdecko-Místecku, kde se měl na vrcholu Skalka nacházet muž v bezvědomí. Pilot kvůli lesnatému terénu nemohl přistát, proto vysadil záchranáře z vrtulníku. Sedmasedmdesátiletý muž byl po proběhlém kolapsu v době, kdy k němu záchranáři dorazili, již při vědomí. Posádka pacienta ošetřila a ve stabilizovaném stavu letecky přepravila do nemocnice ve Frýdku-Místku.  

Záchranáři zasahovali před šestnáctou hodinou také ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde došlo ke kolizi cyklistky s automobilem. Ženu ošetřovala primárně pozemní posádka rychlé lékařské pomoci. S poraněním hlavy a dolních končetin byla následně vrtulníkem přepravena na urgentní příjem FN Ostrava.

Poslední vzlet byl transportem staršího muže s akutním srdečním infarktem z nemocnice v Novém Jičíně na specializované pracoviště do Ostravy. 

"Zatímco dlouhodobý průměr misí během jednoho dne se pohybuje okolo čísla dvě, v neděli musel na území Moravskoslezského kraje stroj vzletět k pěti událostem," uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám