Hlavní obsah

Vrtulník odvážel z Krkonoš dva těžce zraněné lyžaře

Novinky, Leona Roháčková

Ke dvěma případům museli ve středu 23. ledna záchranáři Horské služby v Krkonoších povolat vrtulníky Letecké záchranné služby. Zatímco v prvním případě se těžce zranil skokan na lyžích, v druhém utrpěl stejně vážné zranění na jedné ze sjezdovek lyžař.

Foto: HZS

Ilustrační foto

Článek

K prvnímu případu došlo v Harrachově při tréninku na skokanském můstku K 90. Mladý reprezentant ve skocích na lyžích při doskoku sice neupadl, přesto ale utrpěl vážné zranění páteře.

„Při dopadu mu zřejmě praskl prudkým nárazem jeden z obratlů. Na místo jsme tedy vyslali tři naše členy se skútrem, terénní čtyřkolkou a se vším potřebným zdravotnickým vybavením. Zároveň jsme požádali o pomoc vrtulník LZS z Liberce,“ uvedl k nehodě Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše.

Záchranáři mladíka ošetřili, zafixovali do vakuové matrace a převezli na saních za skútrem na heliport, odkud byl transportován k dalšímu ošetření do liberecké nemocnice.

Podruhé horští záchranáři povolali vrtulník z Hradce Králové ke dvaačtyřicetiletému lyžaři do Jánských lázní na sjezdovou trať Protěž. Muž bez přilby v plné jízdě narazil do mladé ženy z Polska. Zatímco jí se nic nestalo, muž utrpěl vážné poranění hlavy. Po ošetření na sjezdovce byl i on umístěn do vakuové matrace a odvezen na heliport k čekajícímu vrtulníku. 

„Kdyby měl přilbu, vůbec k úrazu nemuselo dojít. Důrazně proto všem lyžařům doporučuji, aby nebrali bezpečnostní prvky na lehkou váhu a dbali na své bezpečí. Stejně tak by měli jezdit tak ohleduplně, aby neohrozili ostatní sjezdaře,“ apeloval Pavel Jirsa.

Reklama

Výběr článků

Načítám