Hlavní obsah

Vrch Pecka nad pražskou Stromovkou umí potěšit jako rozhledna

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na samém okraji pražského parku Stromovka, přímo nad stanicí Bubeneč se nalézá vrch Pecka. Je to unikátní útvar, který odolal vlivu Vltavy. Ve výšce 200 metrů nad mořem se po opatrném vystoupání stane místní rozhlednou. Od Hradčanské stačí jet autobusem 131 na stanici Goetheho.

Foto: Jiří Cysař

Pecka

Článek

Je možné se sem vydat i na pěší turistický výlet. Od vstupu na Výstaviště lze projít celou Stromovkou kolem Planetária a Šlechtovy restaurace a poté pod tratí podchodem - a jsme na místě. Vzdálenost zhruba tři kilometry.

Pahorek Pecka odolal vltavské erozi, protože jím probíhá pruh skaleckých křemenců. Jeho dominantní postavení nelze přehlédnout, byť se jedná o celkem malé území tyčící se nad okolím. Po opatrném vystoupání od můstku přes bývalou vlečku se dostáváme na plošinu zhruba 150 krát 100 metrů s náletovým porostem. Vystoupání však stojí za úsilí, jsme na přírodní rozhledně.

Pod námi je dnes již bývalé nádraží Bubeneč a trať ve směru na Ústí nad Labem. Když se otočíme směrem do Stromovky, vidíme v dálce pražskou zoologickou zahradu a část Trojského zámečku s vinicí. V dáli pak zříceninu Baba v Podbabě. Krásně viditelný je i Místodržitelský letohrádek nad Stromovkou, což je původně gotická stavba z konce 15. století.

Samozřejmě je možné vidět začátek parku Stromovka a přímo pod námi se rozkládající tenisové kurty Sparty Praha a atletickou halu Olympu Praha. Pokud přejdeme po vršku až na místo, kde jsem vystoupal nahoru, pod námi je zářez ve vrchu Pecka. Je pozůstatkem bývalé vlečky, jež zde byla až do roku 2006 a zásobovala dříve papírnu umístěnou v této lokalitě.

Jednou z dalších zajímavostí jsou zde pozůstatky Císařského mlýna, který je rovněž z vrchu Pecky vidět. V dobách dávno minulých mlel obilí pro pražské obyvatele. Zahlédnout lze i část Dejvic s dominantním hotelem International.

Pokud se na Pecku vydáte, je dobré se vybavit kvalitní obuví - i přes kousek komplikovanějšího výstupu stojí za to se na tento unikátní skalnatý útvar vyšplhat. Když se sem vydáte v období, kdy vegetace kvete a stromy jsou plné listí, je zde výhled částečně omezen. Avšak výhled do Stromovky a na druhou stranu směrem do Dejvic je i v době letní a jarní možný.

Reklama

Výběr článků

Načítám