Hlavní obsah

Vrch Javorový, vyhledávaný turistický cíl milovníků hor 

Novinky, Dušan Jurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nepřehlédnutelný vrchol Těšínských Beskyd čnící nad Třincem zve k turistice pěší i cyklo, jeho úbočí vítá příznivce paraglidingu a v zimních měsících nabízí své svahy milovníkům sjezdového lyžování.

Foto: Dušan Jurek

Pod Javorovým

Článek

Vrchol Javorový s nadmořskou výškou 1032 m n. m. společně s Malým Javorovým (947 m n. m.) na svém východním úbočí patří k častým cílům turistů nejen z Česka, ale také z blízkého Polska.

Je tvořen godulským pískovcem a jeho svahy patří k těm nejpříkřejším v pohoří Beskyd. Své jméno získal podle javorů, které v minulosti tvořily dominantní porost jeho kamenitých svahů.

Do rozvoje průmyslu a vzniku průmyslových center v podhůří byl Javorový v hledáčku zájmu jen pastevců a dřevařů. Nicméně první turistická chata na Javorovém stojí od roku 1895. Své jméno Friedrich-Schutzhaus dostala podle arcivévody Bedřicha, majitele okolních lesů.

Schutzhaus na Javorovém byl první horskou chatou německého turistického spolku Beskidenverein, který se díky podpoře německých velkostatkářů a průmyslníků těšil v slezské části Beskyd velkému vlivu.

Dnes je Javorový východiskem pro hřebenové túry těšínskými Beskydami, ale také cílem pro vyznavače horské cykloturistiky. Jednou z možností jak dosáhnout vrcholu je lanovka z Oldřichovic na úpatí Javorového. Na turisty nezapomněl ani Klub českých turistů a po vyznačených trasách mohou vrcholu dosáhnout hned z několika směrů, nejčastěji to však bývá z blízkých Oldřichovic nebo další podhorské vsi Guty.

Severní a východní svahy s upravenými sjezdovkami Javorového rovněž patří k vyhledávaným lokalitám vyznavačů paraglidingu a není náhodné je spatřit, jak krouží kolem vrcholu. V zimním období pak ožívají sjezdovky milovníky sjezdového lyžování a horské trasy běžkaři.

Na trase z Gut po modré a od Gutského sedla navazující zelené značce KČT budete procházet přírodní rezervací Gutské peklo. Přírodní rezervace vznikla k ochraně smíšených lesů s porosty buků, javorů a smrků s geomorfologickými jedinečnostmi jako jsou Gutské vodopády a blokobahenní proudy (mury) s vyvinutými odlučnými oblastmi.

Na první laický pohled se podobají obyčejným potokům, ve skutečnosti jde o tzv. murové dráhy, vzniklé v minulosti pohyby velkého množství podloží a půdy. Osvěžující zastávkou může být pramen Dobré vody vyvěrající ze svahu přímo u turistické cesty.

Nelze však zapomenout na překrásné vyhlídky nejen na okolní vrcholy Těšínských Beskyd, ať na území Moravy nebo blízkého Polska. Za jasného počasí je možné v dálce uvidět vrcholy Slovenských Tater.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám