Hlavní obsah

Vratislav bývala nejdůležitějším obchodním městem zemí Koruny české

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve znaku Vratislavi (Wroclaw, Breslau) se skví český lev. Pochází z doby Lucemburků, kdy vratislavský kníže roku 1327 uznal svrchovanost území Jana Lucemburského. Slezsko bylo k českému státu připojeno stvrzením Trenčínskou smlouvou roku 1335.

Foto: Vratislav Konečný

Panorama Vratislavi s katedrálou na Tumském ostrově

Článek

Rozsah území, které ve válce o rakouské dědictví (1742) ztratila Marie Terezie, je znázorněn na fasádě budovy biskupství nedaleko katedrály.

Město zaznamenané v desátém století jako Vratislavia zřejmě založil český kníže Vratislav I. Město téměř do základu vypálily roku 1241 mongolské hordy, naštěstí se v Evropě neusadily, opět se stáhly do asijských stepí a Vratislav začala znovu vzkvétat.

Ušetřen běsnění zůstal Tumský ostrov s katedrálou, jednou z nejvýznamnějších památek. Církevní stavby jsou vystaveny ve stylu cihlové gotiky, střed města s nádhernými renesančními a barokními domy dělá z Vratislavi návštěvnicky přitažlivé město.

Poslední adventní neděle

Dnes je poslední adventní neděle, vratislavské vánoční trhy jsou vyhlášené, mají opravdu skvělou atmosféru, jídla i pití na stáncích nepočítaně, samozřejmě různé svařáky, punče, klobásy, grilované sýry, ale třeba i polévka žurek nebo obří obložené chleby – pajda. Žádné zbytečné cetky, jen pár dětských atrakcí na Rynku u radnice má poněkud pouťový nádech, ale to se v davu ztratí.

Město je to univerzitní, kavárničky i hospody a cukrárny jsou plné, narváno je i v České pivní restauraci. V noci zejména pak v létě to tepe i  v městských parcích. Město lze přehlédnout z věže katedrály, jako jediná má  výtah, nebo z moderní prosklené budovy, tam ale se na elevátor občas stojí fronty.

Město bylo založeno na ostrovech, nejdůležitější je Tumský, který slouží převážně církevním institucím. Tady prohlídka města obvykle začíná, do centra přejdete přes ozámkovaný most, šílená móda zasáhla i Vratislav, podnikavci prodávají visací zámky na předmostí.

Trpaslíky jsem již zmínil minule, město, za války ze 70 procent zničené, se obnovovalo až do poloviny 80. let minulého století.

Měl to tu rád i císař Zikmund

Kolem Rynku je soustředěno nejvíce architektonických památek, najdete tu i hospodu, kam chodil i Zikmund Lucemburský, jedna z nejvýznamnější osobností našich dějin. Měl tu smůlu, že žil v době, kdy v Čechách válčil každý s každým a ještě mu na brnění hodili smrt Jana Husa. Radnice má nádherné interiéry.

Nedaleko od ní najdete u baziliky svaté Alžběty dva domy spojené barokní branou. Jmenují se Jąs a Małgosia, tedy Jeníček a Mařenka. Branou se procházelo na klášterní hřbitov.

Racławické panorama je nejnavštěvovanější památkou ve městě. Význam má spíše pro Poláky, znázorňuje na 114 metrů dlouhém do kruhu malovaném plátně  nejslavnější bitvu za nezávislost s Rusy v roce 1794.

Památek tu najdete mnoho, v muzeích, kostelech, zoo je druhou největší v Polsku. O rozšíření města se zasloužil Napoleon Bonaparte, který po obsazení města nechal strhnout hrady, takže rozvoj následoval téměř okamžitě. Pro Němce, kterým Vratislav / Breslau připadla, se stala jedním z nejvýznamnějších měst.

Vratislav je půvabná v zimě o adventu, ale léto s dlouhými nocemi je ještě lepší. A staletí bývala česká.

Reklama

Výběr článků

Načítám