Hlavní obsah

Vratěnín získal několik ocenění v soutěži Vesnice roku

Novinky, Alena Lukešová

Ve Vrbici v okrese Břeclav se v sobotu 16. srpna konalo vyhlášení vítězů krajského kola soutěže Vesnice roku 2014 v Jihomoravském kraji. Malebná obec Vratěnín v regionu Vranovsko si z vyhlášení vítězů krajského kola soutěže odnáší několik ocenění.

Foto: Alena Lukešová
Článek

Nejvýznamnějším z ocenění, které Vratěnín získal, je Zlatá cihla za obnovu objektu bývalé poštovní stanice. Kromě této prestižní ceny si obec, známá svou dlouhodobou snahou o rekonstrukci budov a tvorbu příjemného prostředí pro své občany, odnesla Diplom za příkladnou péči o historickou zástavbu obce a dvě mimořádná ocenění. Jedná se o Mimořádné ocenění za příkladnou práci při obnově venkova a Mimořádné ocenění za příkladnou práci při obnově venkova starostovi obce.

Oceněný starosta Martin Kincl na webu obce směřuje své díky obyvatelům Vratěnína: „Všem občanům, kteří se kdy podíleli a podílejí na rozvoji obce, na jejím kulturním a společenském životě patří velké poděkování.“

Nejednalo se o první ocenění Vratěnína. V roce 1996 získala obec v soutěži Vesnice roku 1. místo a stala se druhou takto oceněnou obcí v historii soutěže. Vratěnín od té doby rozhodně neusnul na vavřínech a dlouhodobá práce se nutně musí projevit. Je radost navštívit takto udržovanou obec s opravenými fasádami a perfektním pořádkem.

„Opravdu mě překvapilo, jak je to tu hezké, člověk na tak vyspravovanou vesničku narazí málokdy. Líbí se mi opravený obecní úřad, kostelík, originálně pojatá autobusová zastávka,“ říká jedna z návštěvnic obce, cykloturistka a také fotografka Karla Marešová.

Turisty do obce láká také krásné okolí. Okolo Vratěnína si mohou projít sedmikilometrový okruh po Graselově stezce, který je součástí kolekce stezek, na nichž žil a loupil známý loupežník, „grázl“ J. G. Grasel. Pokochat se mohou také unikátní vyhlídkou na údolí řeky Dyje z místa zvaného Bílý kříž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám