Hlavní obsah

Vozíčkáři: Chceme bezbariérové metro do roka

Novinky, Redakce Novinky.cz

Potkat to může každého, ročně v republice přibývá 250 vozíčkářů. Jak komplikovaná je jejich každodenní cesta po Praze, dobře zdokumentoval film režiséra Tomáše Škrdlanta Prague Needs a Revolution.

Článek

Primátorští kandidáti všech stran a modřanský starosta Petr Hána (ODS) připustili, že si vážnost problému uvědomili, až když se na věc podívají očima vozíčkáře.

Obecenstvo v letenském Bio Oko v následné diskusi, kterou pořádalo sdružení Asistence, žádalo po přítomných závazek, že se 32 zbývajících bariérových stanic metra do roka promění v bezbariérové. Celkem má metro nyní 57 stanic. A vozíčkář po eskalátoru sám jet nemůže, musí volit složitou cestu.

Člověk odkázaný na pojízdné křeslo nemůže na Můstku přestoupit z trasy A na trasu B. Jen 10% pražských tramvají a 40% autobusů je bezbariérových. Nejde přitom jen o vozíčkáře. Přes 135 tisíc Pražanů je starších 70 let, 200 tisíc obyvatel města trápí různé druhy zdravotního postižení. Maminky s kočárky snad ještě nikdo nespočítal.

Primátorští kandidáti připustili, že dluh z minulosti i vzhledem ke kritice paralympijské medailistky Sherry Ramsey Schulzové z USA, měl už být odstraněn. „Je lehké říkat laciné sliby, je ale třeba změnit postoj veřejnosti jako celku,“ uvedl lídr TOP 09 Zdeněk Tůma.

Za bezbariérovou MHD se už dlouho bije Petra Kolínská (SZ). I s ní otřásly Škrdlantovy dokumentární záběry z pražské MHD sestříhané do 18ti minut. „Zasadím se o to, aby se dokument promítal před tím, než zastupitelé budou schvalovat městský rozpočet.

Pomoc slíbil i Jiří Dienstbier ml. (ČSSD). Podle něho se ale ve všech stanicích metra nestihnou výtahy vybudovat do roka. „Ale na jedno volební období by to být mohlo,“ řekl Dienstbier a připustil, že ČSSD v tom asi má „trochu dluh“. Podle Petra Hány (ODS) nelze podceňovat otázku stavebních nákladů, i když politici před volbami slíbí všechno. „Je potřeba nejdříve zmobilizovat veřejné mínění,“ usoudil Hána, podle něhož se na Můstku už výtah chystá. I Marián Hošek (KDU-ČSL) si myslí, že na místě by bylo odstranit bariéry v lidských hlavách

Reklama

Výběr článků

Načítám