Hlavní obsah

Vojenští lesáci obnovují porosty převážně listnáči

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojenské lesy a statky dlouhodobě reagují na kalamity v porostech obnovou lesů. Loni vysadili lesáci 22,5 milionu sazenic lesních dřevin, letošní výsaz počítá s 12,5 milionu stromků na ploše bezmála dvou tisíc hektarů. Většina proběhne v moravských lokalitách.

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

Stromy pro Moravu

Přes 4,8 milionu stromků budou směřovat na obnovu lesů ve vojenském újezdu Libavá na Olomoucku, bezmála 5,3 milionu pak vysadí ve vojenském újezdu Březina v Drahanské vrchovině na Vyškovsku.

„Naše strategické cíle v obnově lesů jsou letos na Moravě. Stejnou prioritu bude mít v Čechách ve čtyřech lokalitách v naší správě ochrana lesů proti šíření lýkožrouta důsledným zpracováním a asanací napadeného dříví,“ řekl ředitel VLS Petr Král.

Důraz kladou na listnáče

Budou převládat listnaté dřeviny, a to ještě více než v minulých letech, především buky, duby, javory, olše a lípy, ale také další dřeviny (dub červený, jasan, habr, jilmy, osika a třešeň). Ty budou tvořit v letošní výsadbě u VLS přes šedesát procent.

Dalších dvacet procent umělé obnovy pak budou borovice, modříny, jedle a douglasky. Na většině ploch mají být vysazovány alespoň 3 druhy dřevin. Smrky budou tvořit jen pětinu plánované obnovy, navíc budou často využívány jen jako takzvaná „přípravná dřevina.“

Alternativní obnova porostů

K dosažení druhově pestřejších a odolnějších lesů využijí lesníci VLS také alternativní způsoby obnovy, které jsou bližší přírodě.

Na 65 hektarech chtějí vysadit břízu, či směs břízy s javorem klenem a dalšími dřevinami, v plánu mají také tzv. dvoufázovou obnovu, při které jsou kalamitní holiny osázeny jen polovičním počtem sazenic, aby vznikl prostor pro přirozenou obnovu lesů. Vhodné plochy pak budou ponechány plně přirozené obnově.

Reklama

Výběr článků

Načítám