Hlavní obsah

Vojenské lesy zahajují další boj proti suchu stavbou zadržovacích nádrží

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klimatické změny a stále vyšší spotřeba vody i v důsledku enormního přírůstku obyvatel planety se přenášejí na celou civilizaci. Voda bude tou nejpodstatnější devízou v dalším letech. Vojenské lesy a statky se budují stále další malé nádrže, které mají zabránit odtoku vody mimo naše území.

Foto: VLS

Nádrž v Brdech

Článek

Po stamilionové investici v letech 2015-2017 do zadržování vody v krajině, v rámci které vnikly v lokalitách ve správě Vojenských lesů a statků ČR tři desítky malých vodních děl, spustil státní podnik druhou fázi programu Živá voda VLS.

Za bezmála 73 milionů korun jsou v lesních lokalitách v různé fázi rozpracovanosti investice do 20 malých vodních děl, které by měly pomoci v krajině udržet vodu. Nejvíce jich vyroste v suchem nejpostiženějších moravských lokalitách na Libavé a především na Drahanské vrchovině, ale také v středočeských Brdech, na Šumavě a v severočeském Ralsku.

Prvotní je zadržení vody

„Investice, které jsme naplánovali v rámci druhé vlny programu Živá voda VLS, mají stejný charakter jako dokončené projekty v první fázi. Nejde o žádné obří megalomanské stavby, ale o malá vodní díla do 2 hektarů rozlohy. A jejich primárním účelem je vždy zadržení vody v dané lokalitě a zvýšení biodiverzity okolí v době klimatických změn, ale mají také krajinotvorné funkce,“ vysvětlil ředitel VLS Petr Král.

Jedná se nejen budování, ale také odbahnění některých rybníků. 

Několik příkladů z mnoha

„V Ralsku se soustředíme na obnovu historických vodních děl, vracíme do této lesní lokality v bývalém vojenském újezdu rybníky, které zanikly v poválečných letech, kdy kraj opustili lidé a vznikl zde výcvikový prostor. V minulosti jsme takto obnovili Hradčanskou kaskádu, v této vlně chceme vrátiti funkci dvěma rybníkům na Novodvorské kaskádě na Svébořickém potoce a obnovit Mukařovský rybník,“ vysvětlil ředitel divize VLS Mimoň Roman Vohradský.

Na Brdech po loňské realizaci vodní retenční nádrže Pazderka a dvojice vodních děl na Bahnech zatím čekají z finančních důvodů s realizací vodní nádrže Klášterka na vhodný dotační titul. Projekt na přítoku potoka Rezerva tak byl zatím pozastaven. Ustoupit také museli od realizace nádrže Zdeňák z důvodu nesouhlasného stanoviska orgánů ochrany přírody.

Program investic do malých vodních děl v krajině Živá voda VLS:

Brdy

Dokončeno: VN Pazderka, VN Bahna I, VN Bahna II

Plán + výstavba: VN Klášterka, retenční nádrž Zdeňák

Šumava

Dokončeno: rybník Skelná Huť, rybník Za vodárnou

Plán + výstavba: Puchárenský rybník, VN Černý potok

Ralsko (Českolipsko)

Dokončeno: rybník U Srubu, rybník Novodvorský V., VN Lutovník, VN Knížecí

Plán + výstavba: rybník Novodvorský III - revitalizace, rybník Novodvorský IV - revitalizace, Mukařovský rybník, retenční nádrž Senná brána

Drahanská vrchovina (Vyškovsko)

Malá Haná – úpravy toku, Rybník Sedlákova Louka

Reklama

Výběr článků

Načítám