Hlavní obsah

Vojenské lesy otevřou v Obecnici informační středisko ve zrekonstruované dřevostavbě

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvorepubliková dřevostavba v brdské Obecnici prošla v loňském roce komplexní obnovou. Vojenské lesy a statky ji předaly k užívání v pátek 18. ledna. Nové moderní informační středisko nejmladší české chráněné krajinné oblasti bude otevřeno v hlavní turistické sezoně.

Foto: VLS

Zrekonstruovaná budova v Obecnici

Článek

Nejstarší objekt lesáků

Lesní správa v Obecnici je jedním z nejstarších objektů, které vybudovaly Vojenské lesy a statky (tehdy Vojenské lesní podniky). Její stavba byla zahájena v roce 1937 společně s myslivnou Žernová u Lázu a hájovny Slanina a Prokop. 

Stavby byly ze dřeva, protože to byl nejlevnější stavební materiál. Lesní správu Obecnice dokončili v roce 1938. Od té doby prošla několika menšími opravami.  Komplexní rekonstrukce započatá loni se dotkla nejen hlavní budovy, ale také dalších objektů v areálu. Některé stavby ve špatném stavu byly demolovány, ostatní byly opraveny.

V přízemí hlavní budovy vznikly prostory pro budoucí informační centrum. V letošním roce bude ještě dokončen areál lesní pedagogiky na přilehlé zahradě.

Pro zaměstnance i veřejnost

„Nové informační středisku i centrum lesní pedagogiky bude sloužit nejen zaměstnancům, ale i veřejnosti. Jde o dalších investici, kterými VLS plní slib, že bude investovat do rozvoje turistické infrastruktury a otevírání Brd veřejnosti po zrušení vojenského újezdu v roce 2016,“ uvedl v této souvislosti ředitel VLS Petr Král.

Reklama

Výběr článků

Načítám