Hlavní obsah

Vodohospodáři v Jičíně hledají studenty, kteří by mohli být jejich budoucími zaměstnanci

Novinky, Magda Doležalová

Vodohospodářská a obchodní společnost v Jičíně navazuje letos spolupráci se stavební školou ve Vysokém Mýtě, která nabízí ke studiu obory zaměřené na vodohospodářství a vodárenství. Firma chce studentům nabídnout praxi během výuky a těm nejlepším také stabilní a perspektivní práci v oboru.

Foto: Magda Doležalová

Budoucí zaměstnanci budou například opravovat vodovody a kanalizace

Článek

Spolupráce vznikla během září tohoto roku. VOS a. s. má v plánu koncem listopadu oslovovat žáky základních škol, kteří ještě nejsou o svém budoucím povolání rozhodnuti, a nabídnout jim studium ve Vysokém Mýtě. Na oplátku nabízí praxi přímo na provozech v Jičíně a okolí a v terénu. Těm nejlepším studentům také chce nabídnout po úspěšném absolvování školy stabilní práci.

„Naším cílem je vychovávat si do budoucna nové zaměstnance - odborníky v oblasti vodárenství. Již nyní víme, že budeme každoročně potřebovat nové odborné montéry, kteří budou této práci rozumět a bez problémů ji zvládat. Sehnat takového odborníka ale není dnes snadné, protože žádná škola v okolí daný obor nenabízí. Proto vznikla spolupráce se Stavební školovou ve Vysokém Mýtě. V listopadu osobně objedeme s ředitelem školy vybrané základní školy a žákům nabídneme obor montér vodovodů a kanalizací a obsluha vodárenských zařízení i s tím, že je do budoucna budeme moci zaměstnat,“ vysvětlil záměr ředitel VOS a. s. Ing. Richard Smutný.

Kromě toho bude VOS a. s. podporovat školu poskytnutím montážních materiálů a jiných pomůcek, které pomůžou studentům v praktickém nácviku. „Spousta našich zaměstnanců u nás zůstává po celý život a pro většinu to je opravdové povolání. Věříme proto, že v dnešní nelehké době bude jistota stabilní práce pro žáky zajímavá a najdeme ročně alespoň dva studenty, kteří půjdou školu studovat a připravovat se tak na budoucí zaměstnání u nás,“ dodal ředitel Smutný. 

Vyšší odborná škola stavební a Střední škola stavební Vysoké Mýto je jedinou školou v republice, která připravuje budoucí odborníky v oblasti vodárenství a vodohospodářských staveb. Na středním odborném učilišti zakončeném výučním listem nabízí kromě klasického oboru instalatér, také oborvodař a montér vodovodů a kanalizací a obsluha vodárenských zařízení.

Dále nabízí také studium ve středoškolském stupni s maturitou a na vyšším odborném stupni se získáním titulu DiS. Zaměřené na vodohospodářské stavby.

„Ve všech těchto vzdělávacích stupních se jedná o zajímavé obory s jistým uplatněním po ukončení studia. Výuka oborů s vodohospodářskou problematikou byla v tomto školním roce podpořena otevřením nové hydrotechnické laboratoře v rámci projektu ROP Severovýchod. Od spolupráce s VOS a. s. Jičín si škola slibuje další zkvalitnění přípravy budoucích odborníků,“ láká ke studiu ředitel školy Ing. Pavel Vacek. 

Žáci základních škol se mohou přijet do Vysokého Mýta podívat na Dny otevřených dveří, které se budou konat v pátek 23. ledna od 13 do 17 hodin a v sobotu 24. ledna od 8 do 12 hod. Na podání přihlášky pak mají čas do 15. března 2015

Reklama

Výběr článků

Načítám