Hlavní obsah

Vodní záchranáři na Lipně slouží i v zimě, zkušeností mají hodně

Novinky, Adéla Černá

Vodní záchranáři na Lipně slouží každoročně i v zimě. Když se zima vydaří, otevírá se na lipenské přehradě nejdelší ledová bruslařská dráha v Česku. Sportovní aktivity na ledě s sebou přinášejí i riziko úrazů, prolomení a podchlazení. Vodní záchranáři proto slouží, aby na ledové dráze bylo bezpečno.

Foto: Archiv Lipno Ice Marathon 2016

Vodní záchranáři připravení do služby na ledě

Článek

V uplynulých měsících zasáhly Českou republiku vydatné mrazy a Lipno se pokrylo ledovou krustou již začátkem prosince. Od té doby se na ní víceméně nepřetržitě bruslí.

Tloušťka ledu pro bezpečný pohyb osob je alespoň 10 cm. Pokud se na led chce vydat početnější skupina, měl by led dosáhnout síly alespoň 18 cm. Ve většině oblastí lipenské přehrady má nyní led úctyhodných 20 – 30 cm a v některých částech už vznikly i ledové zkratky pro automobily. Jedna je například v Horní Plané, kde už vozidla přejíždějí vodní plochu déle než týden.

Pravidelné hlídky

Hlídky Vodní záchranné služby už mají v zimní sezoně na ledě svou tradici čítající 9 let. Za tu dobu se vodním záchranářům podařilo v bezpečnosti pohybu na ledě, prvkům sebezáchrany a záchrany proškolit už více než tisícovku lidí.

Nejinak je tomu právě díky Mezinárodnímu semináři záchrany ze zamrzlé hladiny, který každoročně pořádají vodní záchranáři z Českého Krumlova sídlící v Dolní Vltavici. Letos termín vyšel na 4. února a účast bude veliká.

Kromě odborníků z řad vodních záchranářů, hasičů, zdravotnických záchranářů, kynologů a dalších, kteří předají své odborné zkušenosti, bude možnost pro všechny přihlížející vyzkoušet si pod odborným dozorem prolomení se do ledové vody, sebezáchranu a záchranu.

Desatero na ledě

Vodní záchranáři na Lipně nejen vykonávají pravidelné služby, jsou i autory tzv. Desatera bezpečného pohybu na ledové ploše. To na velkých informačních tabulích mohou návštěvníci Lipna najít v místech nástupů na ledovou dráhu.

„Je to jen minimum toho, jak návštěvníky vzdělávat a působit preventivně nejen proti úrazům, ale i dalším nebezpečím spojených s pohybem na ledě,“ uvedl Ing. Milan Bukáček, velitel českokrumlovských vodních záchranářů.

Zásahy

Na Lipně však neslouží jen Vodní záchranná služba Český Krumlov a České Budějovice, o bezpečnost na ledě se starají i jednotky Sboru dobrovolných hasičů Frymburk a Černá v Pošumaví.

Za uplynulý měsíc mají tyto jednotky za sebou již pěknou řádku zásahů. Mezi nejzajímavější patří například vyhledávání ztracených osob, ošetření úrazů na ledové dráze, vyprošťování zapadlých vozidel, ale i vyhledávání propadlého vozidla na břehu lipenské přehrady, jehož řidič v noci zabloudil a netušil, kde se s propadlým vozem nachází.

Lipno Ice Marathon

I taková je sezona vodních záchranářů. Největší akci však mají teprve před sebou. Za úkol totiž mají zajistit v České republice zcela ojedinělý závod Lipno Ice Marathon, kdy se závodníci potýkají nejen s nízkou teplotou, maratonskou vzdáleností, ale i pohybem na ledové ploše v délce téměř celé přehrady z Černé v Pošumaví do Lipna nad Vltavou.

Bude to výzva a zároveň největší zimní záchranářská zabezpečovací akce nejen v České republice, ale i ve střední Evropě. Podílet se na ní budou nejen vodní záchranáři, ale i sbory dobrovolných hasičů, dobrovolníci a dokonce i několik vznášedel.

Reklama

Výběr článků

Načítám