Hlavní obsah

Vliv úplňku na vyšší porodnost: Mýtus, nebo pravda?

Novinky, Martin Šalek

Tvrdí se, že na úplňkové noci připadá více porodů než na jiné dny, což potvrzují i porodníci či porodní asistentky. Odborná studie, kterou na toto téma před časem provedli na americké Harvard Medical School to přitom vyvrátila a tvrzení, že nejvíce porodů se odehraje za úplňku označila za mýtus.

Foto: Martin Šalek

Oddělení neonatologie

Článek

Buď jak buď, mýtus, babská povídačka nebo pravda, porodníci v pražské Nemocnici Na Bulovce se tento týden přesvědčili o platnosti jiného tvrzení: Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Momentálně totiž na oddělení šestinedělí Nemocnice Na Bulovce leží 46 miminek, přičemž lůžek je zde 24. Z toho vyplývá, že 22 miminek leží v postýlkách na neonatologickém oddělení, kde o ně pečují sestry a maminky za nimi docházejí.

Primář neonatologického oddělení MUDr. Martin Čihař předpokládá, že jde pouze o několikadenní opatření. „Maminkám se moc omlouváme a spolupracujeme s nimi, jak to jen lze. Velmi si vážíme jejich důvěry, že se rozhodly rodit na naší klinice a snažíme se celou situaci pro ně co nejvíce zjednodušit. Zároveň jim velmi děkujeme, že chápou, že nešlo o naše pochybení, porody se totiž úplně přesně na den naplánovat nedají, i když máme přehlednou statistiku z poraden,“ říká primář Čihař. „Věřím, že tento baby boom bude za pár dní vyřešený, řada maminek totiž už může odejít domů a my pak využije uvolněná lůžka,“ dodal.

Primářova slova potvrdila i Pavla Langmajerová, která včera porodila své už třetí dítě. „Jsem ráda, že vše proběhlo bez problémů a máme zdravé miminko. Samozřejmě jsem byla nemile překvapená, že za ním musím docházet, ale porodnici na Bulovce jsem si vybrala záměrně, rodila jsem tu už i minule a byla jsem velmi spokojená. Těším se, že zítra budeme spolu na pokoji. A musím říct, že se tu všichni strašně snaží a jsou skvělí. A když sama vidím to množství miminek, je mi jasné, že to nemají jednoduché.“ 

Pavla potvrzuje i primářova slova o nevyzpytatelnosti termínu porodu a s úsměvem dodává. „Nejsem pověrčivá, ani se nezabývám astrologií, ale faktem je, že ve středu byl úplněk. A vzpomínám si na řadu maminek z těhotenské poradny, které měly přede mnou náskok a teoreticky už měly být doma a přitom se tu teď s nimi potkávám.“

Přímo "úplňkových dětí", tedy narozených 21. srpna v Nemocnici Na Bulovce, bylo deset a všechny jsou zdravé. Primář Čihař vliv úplňku bere s nadsázku a spíš jako zajímavost. Takovýto baby boom na oddělení už zažil několikrát, naposledy před několika lety, kdy se obecně v populaci narodilo hodně dětí. 

Porodnice v Nemocnici Na Bulovce se dlouhodobě těší rostoucí oblibě mezi rodičkami. Svědčí o tom ohodnocení v průzkumu nejoblíbenějšího ženského portálu na českém internetu, kde se zařadila mezi pět nejžádanějších běžných porodnic v České republice. „Je to mimořádné ocenění, a velmi si toho vážíme. Je to pro nás ale také mimořádná výzva, abychom se mezi těmi nejlepšími udrželi i dál,“ prohlásil primář Gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnice Na Bulovce MUDr. Borek Sehnal.

Porodnice v Nemocnici Na Bulovce patří dlouhodobě k velmi vytíženým. V roce 2011 se v ní narodilo 2390 dětí, o rok později 2338 dětí a za prvních pět měsíců letošního roku to bylo 803 novorozenců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám