Hlavní obsah

Vlčí hora má rozhlednu plnou rozhleden

Novinky, Vratislav Konečný

Lužické hory se svými kuželovitými kopci přímo lákaly k výstavbě rozhleden. Na vršku nad stejnojmennou osadou Vlčí hora nejprve sloužily k výhledu lavičky. To byl vršek holý. Rozhlednu postavili v roce 1889. Dnešní za sebou má několik oprav a v sobě pohledy všech rozhleden na našem území.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Stavělo se rychle

O stavbu rozhledny na hoře 581 m. n. m. se zasloužili členové Horského spolku pro nejsevernější Čechy. V té době vládlo pro podobné aktivity velké nadšení, pořádaly se sbírky, a tak se stavělo poměrně rychle. Obce se svými výtvory pyšnily a předháněly. Po lavičkách po roce 1885 přibyla dřevěná chatka.  

Cihlovou rozhlednu začali stavět v roce 1888, slavnostní otevření bylo 19. května 1889. Chatu začátkem minulého století rozšířili v alpském stylu a nazvali Ferdinandovou, po jednom z nejagilnějších členů spolku. Cimbuří, jež bylo na vrcholu, zakryla prosklená nástavba. Věž se zvýšila o čtyři metry. Dřevěnou střechu před lety poničil vichr a musela ji po mnoha peripetiích nahradit novou.

Po 2. světové válce rozhledna pomalu chátrala, ale protože byla v soukromých rukou, nepostihl ji osud jiných vyhlídkových věží. V roce 1972 ji znovu zpřístupnili a poté v devadesátých letech došlo i k opravě. Od roku 1992 má věž ve správě město Krásná Lípa, provozuje ji KČT Krásná Lípa.

Na rozhlednu vystoupáte z obce asi po kilometrové cestě vzrostlým lesem. Část vsi si zachovala svá původní, zrekonstruovaná stavení, ale socialistický realismus se tu podepsal také třeba v podobě opuštěného nákupního střediska.

Rozhlédni se po rozhlednách

Výstup na věž je pomalý, až se budete jen posunovat. Ne z únavy, ale protože stěny zdobí pohlednice našich rozhleden. Na místě si uvědomíte, kolik máme vyhlídkových bodů, kterých v poslední době naštěstí ještě přibývá.

Na vyhlídkové plošině najdete plastický model nejbližšího okolí a také tabule s orientačními body. Vedlejší chata u rozhledny je soukromá.

Co uvidíte při kruhovém rozhledu

Ve zkratce - Lužické hory, část Krušných, Labské pískovce, České a Saské Švýcarsko. Rozhledny v Německu, České středohoří, někdy i Jizerky  a Krkonoše.

Model rozhledny je k vidění u pokladny, ve které mají solidní písemný i obrazový materiál, včetně turistických vizitek, magnetek a známek. Průvodce je znalec a studnice zajímavostí nejen okolí.

Po úbočí se vine cestička k Verunčině studánce. Vyvěrá v bazalitu a její voda je velmi chutná, prý i léčivá. Přes Vlčí horu vede i naučná stezka. V čediči na vrcholu je velký obsah magnezitu, takže kompas ani nevytahujte, odchylky jsou i přes 40 stupňů.

Otevřeno: leden - duben: sobota, neděle, svátky: 9.00 - 15.30, květen - září: pondělí - neděle, 9.00 - 17.00, říjen - prosinec: sobota, neděle, svátky 9.00 - 15.30, 24. a 31. prosince: zavřeno.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám