Hlavní obsah

Vlastivědné muzeum připravilo novou výstavu o osobnostech Olomouckého kraje

Novinky, Pavla Lioliasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od středy 24. dubna začala ve Vlastivědném muzeu v Olomouci nová výstava s názvem Galerie osobností Olomouckého kraje. Návštěvníci se tak dozví, kdo vymyslel slovo slabikář či kdo ze světových vědců měl slabost pro olomoucké tvarůžky.

Foto: VMO

Návštěvnice výstavy si prohlíží panely s osobnostmi.

Článek

Ve Vlastivědném muzeu v Olomouci je od čtvrtka 24. dubna k vidění nová výstava s názvem Galerie osobností Olomouckého kraje.

„Na počátku našeho záměru zřídit v muzeu expozici věnovanou osobnostem Olomouckého kraje, jsme měli k dispozici seznam čítající stovky jmen. Nakonec jsme z nich po dlouhých diskusích vybrali prvních 33 osobností s tím, že bychom každý rok do galerie dvě až tři osobnosti přidali. Jednu z nich by si mohli prostřednictvím ankety zvolit návštěvníci našeho muzea,“ objasnil vznik expozice Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea Olomouc a současně iniciátor vybudování výstavy.

Návštěvníkům se představí například umělci, vojevůdci či vědci, ale i sportovci, panovníci nebo církevní hodnostáři. „Galerie sestává z velkoplošných světelných panelů, jež návštěvníkům přinášejí seriózní životopis dotyčné osobnosti, ale i řadu zajímavostí či kuriozit, které dokazují, že slavné osobnosti byly smrtelníky z masa a krve," dodala spoluautorka námětu Renáta Fifková.

Kromě panelů jsou na výstavě i repliky předmětů, které se k významným postavám váží. Nechybí mince, medaile, ale i tabatěrka polního maršálka Radeckého.

„Do budoucna plánujeme postupné doplnění naší galerie voskovými figurínami těch nejznámějších historických postav spojených s Olomouckým krajem, jako byli  František Josef I., Václav III., Marie Terezie nebo Gustav Frištenský,“ uzavřel ředitel Holásek.

Výstava je v muzeu k vidění každý den kromě pondělí vždy od 9 do 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám