Hlavní obsah

Vlakové soupravy ze Škody Vagonka budou vozit cestující v Litvě

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Škoda Vagonka úspěšně předala poslední z deseti elektrických vlakových jednotek, které vyrobila pro Litevské dráhy. Hodnota zakázky převýšila dvě miliardy korun.

Foto: Škoda Transportation

Hodnota zakázky převýšila dvě miliardy korun.

Článek

Dvoupodlažní soupravy typu 575 z dílen plzeňské dceřiné společnosti Škody Transportation výrazně napomohly obnovit vozový park na hlavní železniční trati této pobaltské země – vozidla z Ostravy totiž slouží mezi metropolemi Vilniusem a Kaunasem. 

„Aktuální dodávka navazuje na dlouhodobou spolupráci s Litevskými železnicemi. V současnosti po dodání desáté jednotky budeme například ještě zajišťovat záruční servis,” řekla manažerka projektu Irena Gaidová ze Škody Vagonka.

„Nasazením moderních dvoupodlažních souprav došlo k výraznému nárůstu počtu cestujících na trase. Ti jsou spokojeni zejména s vysokým komfortem cestování. Zároveň je u řady cestujících oblíbené horní patro. Provozovatel na druhou stranu oceňuje zejména vysokou disponibilitu vozidel v provozu,” sdělil obchodní ředitel Škody Vagonky Ivo Gurňák.   

Soupravy pro Pobaltí navrhli škodováčtí odborníci tak, aby vyhovovaly specifickým podmínkám provozu v této části Evropy - vlaky čelí nejen poměrně velkému rozpětí teplot, ale také vysoké vlhkosti vzduchu. Dvoupodlažní jednotky vyráběné ve Škodě Vagonka v Ostravě jezdí kromě České republiky a Litvy i na Slovensku a Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám