Hlavní obsah

Vlaková zastávka Kačerov slouží veřejnosti od poloviny prosince

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 14. prosince 2014 se měnil jízdní řád na železnici a zároveň se otevřela nová vlaková zastávka Praha-Kačerov. Nachází se přímo u stejnojmenné stanice metra - zastaví tu všechny osobní vlaky linek S8 a S80, tedy linek, které jedou z Prahy do Vraného nad Vltavou a dále do Čerčan nebo Dobříše.

Foto: Jiří Cysař
Článek

Po měsíci od otevření zastávky jsem se na toto místo jel podívat. Na Hlavním nádraží ve tři hodiny odjížděl vlak směr Dobříš a tak stačilo nastoupit a vydat se na obhlídku. Po cestě přes zastávku Praha-Vršovice po deseti minutách Regionova zastavila na Kačerově.

Ve svahu přímo pod stejnojmennou stanicí metra a autobusů je zaříznuta tato nová zastávka. Bezbariérový výstup a nová malá čekárna s označovači jízdenek a jízdními řády mě přivítala ihned po vystoupení. Zhruba třicet metrů do kopce po bezbariérové cestě vystoupáme až k dalším MHD prostředkům, jako je metro a autobusy. Celý nově opravený svah připomíná horské cesty, jelikož nejen vzdálenost, ale i převýšení musíme překonat, abychom se dostali až nahoru .

Dopravní podnik k tomu uveřejnil tuto zprávu: Nová železniční zastávka je bezbariérová a naprostá většina vlaků, které na Kačerově zastaví, je uzpůsobená pro přepravu vozíčkářů. Bezbariérová cesta vede z vlakové zastávky do Michelské ulice, přímo na zastávku autobusů Kačerov směr Michle. V tomto směru je tak zajištěn přestup mezi bezbariérovými autobusy a bezbariérovými vlaky. Bohužel zatím na Kačerově není výtah do metra ani do podchodu pod Michelskou ulicí. Výtahy už ale Dopravní podnik hl. m. Prahy plánuje.

Byly taky vydány tabulky a upřesněno, jak se zkrátí cesta z různých částí Prahy do centra. Například z Kačerova do Vraného je nyní možné nově dojet vlakem za rekordních 23 minut, na Zbraslav za 16 minut a do Modřan za 10 minut.

„Otevření nové zastávky na Kačerově umožní obyvatelům i návštěvníkům Prahy ve větší míře používat železnici v rámci integrovaného dopravního systému, což je i náš cíl,“ uvedl Jiří Bodenlos, zástupce starosty Prahy 4 pro oblast dopravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám