Hlavní obsah

Vlaková jednotka CityElefant slavnostně dojela na letiště do Mošnova

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 13. dubna v 10.30 minut vyjela vlaková jednotka CityElefant jako první osobní vlak ČD do Mošnova na Letiště Leoše Janáčka Ostrava. Po více než padesáti letech je to první trať vybudována nově v České republice. Poslední byla zprovozněna v roce 1964 na trati Ostrava - Havířov - Český Těšín.

Foto: Josef Zajíc

Otevření nové vlakové tratě. Ostrava , hlavní nádraží 13.4.2015, 10,30.

Článek

Mošnovské letiště Leoše Janáčka Ostrava je první v České republice, které má vlakové spojení a nabízí tak komfortní spojení letecké, silniční a železniční dopravy. Deset párů vlaků denně aktuálně zajišťují jednotky CityElefant. V polovině prosince 2015 však na trať k letišti vyjedou noví RegioPanteři, které pořizuje národní dopravce za finanční podpory ROP Moravskoslezko.

Po dojezdu na krásný, nový vlakový terminál v Mošnově na Letišti Leoše Janáčka Ostrava, terminálu požehnal Msgre. František Václav Lobkowicz, sídelní biskup ostravsko-opavský. Popřál místu, kam lidé budou přijíždět, kde budou přesedat, odkud budou odlétat a odjíždět, kde se budou loučit, aby vždy měli šťastný cíl cesty.

„Moravskoslezský kraj se stal prvním regionem v České republice, který má mezinárodní letiště napojené na železnici. Letiště Leoše Janáčka Ostrava se tak stává součástí komplexu dopravní infrastruktury nadregionálního a potažmo i mezinárodního významu," řekl hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

„Jde o ukázkový příklad, kdy všechny zainteresované instituce táhly za jeden provaz, a výsledkem je nová komfortní služba pro cestující. Jako správce infrastruktury doufáme, že se v blízké budoucnosti podobný model spolupráce ještě rozšíří při napojování železnice na další dopravní uzly,” dodal generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Pavel Surý.

Nejen stanici Mošnov, ale celou trať přestřižením pásky uvedli do provozu Pavel Krtek, předseda představenstva Českých drah, Pavel Surý, generální ředitel Správy železniční dopravní cesty, Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje, a Kamil Rudolecký, náměstek ministra dopravy ČR.

Mošnovské Letiště Leoše Janáčka Ostrava zažije větší nápor koncem dubna na nacházejícím Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2015. Do Ostravy dorazí řada zahraničních fanoušků i letecky a vlaky z mošnovského letiště tak budou první volbou pro dopravu do Ostravy. Vlakové jednotky CityElevant jsou moderní vozidla a nabídnou cestujícím dostatečnou kapacitu míst a také potřebný komfort.

„Velké plány máme s využitím vlakového spojení na letiště i ve dnech konání zářijových Dnů NATO. Už dnes pracujeme na zajištění atraktivních přímých spojení na Mošnov z různých částí země. Rýsuje se například jízda pendolina nebo railjetu z Prahy, mimořádných vlaků z jižní Moravy, od Bohumína, případně Olomouce,” uvedl Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za úsek osobní dopravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám