Hlavní obsah

Vladislav Františ uvede v kině Nadsklepí premiéru filmové eseje Lidé a město

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velký divácký zájem provází autorský projekt Lidé a město kroměřížského filmaře Vladislava Františe, jehož slavnostní premiéry proběhnou v kroměřížském kině Nadsklepí 29. března v 18 a 19.30 hodin. Akci pořádá Dům kultury ve spolupráci s Městem Kroměříž. Vstup na obě projekce je zdarma

Foto: archiv autora

Město Kroměříž.

Článek

První představy a vize o filmu Lidé a město, jak tvrdí Vladislav Františ, započaly už před několika lety. Někdy počátkem roku 2015 začaly vize postupně nabývat reálnějších tvarů, tehdy se ustálil pracovní tým celého projektu.

Zatímco autorem námětu, střihačem, kameramanem je Vladislav Františ, scénář je dílem Ladislava Munka. Důležití jsou ovšem i další spolupracovníci – Petr Bende (hudba), Ladislav Františ (kamera a produkce), Jiří Staněk (kamera) a Tomáš Sezima (slovo, supervize)

„O připravovaném filmovém projektu jsem přemýšlel léta,“ říká autor projektu Vladislav Františ. „S tím, jak představy o filmu začaly mít stále jasnější a jasnější kontury, tak jsem začal mít jasno i o lidech, se kterými bych jej rád tvořil. Oslovil jsem tedy tyto lidi, požádal je o spolupráci na vybraných postech. Má pozvání ke spolupráci byla přijata. Velmi kvalitní pracovní tým byl na světě. Postupně byl zpracován námět filmu, rámcový scénář, řešila se hudební složka filmu. Jasno jsem měl i s pomocí jakých technických prostředků chci a budu film vytvářet. Film jsem zase jasněji začal „uvnitř sebe vidět“.

Největším problémem bylo s tím, do jakého žánru film nasměřovat - jaký mu dát konečný ráz. Roztočený film ale začal „žít svým životem“ při přípravách kinotraileru a v současnosti pociťuji, že nebude mít určitě ráz klasického dokumentu, spíše bude mít hodně společného s filmovou esejí. Preferuji pocitovost, emoce, barevnost, kontrasty, nevšední pohledy a jejich sled. Nechte se překvapit… Film má i své vnitřní sdělení, které si každý divák může nalézt.“

Závěrečné poděkování by Vladislav Františ rád věnoval nejen svému týmu, ale i podporovatelům a sponzorům celého filmového projektu, bez nichž by celý projekt nemohl probíhat.

Vzhledem k velkému diváckému zájmu o film Lidé a město přidává Dům kultury ve spolupráci s Městem Kroměříž ke slavnostní premiéře v úterý 29. března v 18 hodin ještě jednu projekci, a to v 19.30 hodin. Obě projekce, na kterých bude vstup zdarma, proběhnou v kině Nadsklepí. Z organizačních důvodů prosí pořadatelé zájemce, aby si rezervovali vstupenky online na www.coloseum.dk-kromeriz.cz nebo na pokladnách DK Kroměříž.

Reklama

Výběr článků

Načítám