Hlavní obsah

Vladimír Javorský četl z dopisů Jana Husa v Mistrově rodném městě

Novinky, Petr Hejna

V rámci tradičních Husových oslav v Husinci u Prachatic probíhá pravidelně pestrý kulturní a zábavný program. Ve čtvrtek 5. července zde roli slavného rodáka sehrál sympatický a oblíbený herec Vladimír Javorský.

Foto: Petr Hejna
Článek

Nejen kulturní, ale i sportovní akce jsou obvyklou součástí Husových oslav - na své si přijdou vždy i jak příznivci sportu, tak mlsné jazyky u stánků husineckého jarmarku. Multižánrový Husfest letos nabídl stálice naší hudební scény, jako jsou Olympic nebo Petr Spálený, z písničkářů Ivo Jahelku a Petra Dobeše, uspokojení jinak zaměřeného publika pak byly určené revivalové kapely nebo Maxim Turbulence.

V bohatém doprovodném programu se našlo místo pro legendu z fiktivního světa Járy Cimrmana, herce Miloně Čepelku, Jaroslava Uhlíře, dechovku i filharmonii. Prostě, pro každého něco.

Všem věkovým kategoriím byl rozhodně určen čtvrteční, z náměstí od kostela vyrážející lampiónový průvod, v jehož čele kráčeli chrliči ohně. Jeho účastníci i další diváci se pak shromáždili v amfiteátru Centra Mistra Jana Husa, kde po krátkých proslovech nastoupila očekávaná hvězda již potemnělého večera, tedy sám Mistr Jan Hus v doprovodu zbrojnošů. Tohoto velikána naší historie představoval populární herec Vladimír Javorský.

Přednesl text čtyř dopisů, které psal Jan Hus během svého věznění i krátce před smrtí.

Počasí se vydařilo, nelze než si přát, aby stejně tak přálo i příštímu ročníku, a Janu Husovi, který zašel nikoliv v plamenech pekelných, ale v těch podpálených nenávistí a omezeností církevní vrchnosti, aby mu v tom Českém nebi nikdo posměšně nechrastil sirkami - příznivcům pana Čepelky a postavy Járy Cimrmana tuto narážku na geniální divadelní hru netřeba objasňovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám