Hlavní obsah

Vláda dala zelenou průmyslové zóně v karvinské lokalitě Barbora

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky či tisíce pracovních míst by na Karvinsku mohla přinést nová průmyslová zóna v lokalitě Barbora, která se nachází na okraji Karviné. Vláda vyhověla četným žádostem nejen Moravskoslezského kraje, zónu zařadila mezi strategické a uvolnila finanční prostředky na její vybudování.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

"Vybudování této zóny patří mezi protikrizová opatření vlády pro Moravskoslezský kraj. Nová průmyslová zóna pomůže řešit problematiku vysoké nezaměstnanosti, případně i propouštění ve společnosti OKD a bude mít pozitivní vliv na podnikatelské prostředí v regionu," uvedl ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala.

Dotace pro zónu byla stanovena na maximálně 750 miliónů korun. Celkové náklady včetně výkupu pozemků činí lehce přes jednu miliardu. Podle programu na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury podíl dotace může dosáhnout maximálně 75 procent. Na financování přípravy průmyslové zóny Nad Barborou budou využity prostředky uspořené při budování průmyslových zón Nošovice a Ostrava-Mošnov. 

"Česká republika potřebuje další plochy vhodné pro strategické investory. Peníze vložené do výstavby se mnohonásobně vrátí, a to zejména v podobě nových pracovních míst," řekl generální ředitel agentury CzechInvest Marian Piecha.

V Karviné novou zónu jednoznačně vítají

"Bavíme se tu o možnosti stovek až tisíců nových pracovních příležitostí pro lidi z Karviné a Karvinska obecně v odvětvích mimo těžbu, a to díky rozhodnutí vlády může být velmi rychle Je to přesně to, co potřebujeme a co logicky sami bez pomoci kraje a státu nemůžeme zajistit," sdělil primátor Karviné Tomáš Hanzel.

Karviná vybudovala s podporou státu zónu Nové Pole, kde dnes pracuje okolo dvou tisíc lidí v profesích, které nesouvisí s těžbou, firmy město získávalo deset let. Práce pro obyvatele Karvinska je však potřeba více a nabídku práce přinesou jen noví investoři, nové firmy.

Barbora má i nesporné výhody. Je okraji města, doprava tak přímo město nezatíží a je velmi dobře dostupná po silnici s napojením na hlavní tahy na Slovensko, do Polska a také na západ naší republiky.

"Jen bych si zase trochu postěžoval na přístup státu k budování obchvatu města. Zatím příslib není a velmi by to pomohlo. Samozřejmostí je, že už nyní bez ohledu na kroky vlády naši úředníci na přípravách zóny pracují tak, aby budoucí výstavba běžela hladce," uzavřel Hanzel.

Reklama

Výběr článků

Načítám